A Kaposvári Járási Ügyészség közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és a bűncselekmény elhárítására fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett könnyű testi sértés bűntette miatt emelt vádat azzal az 50 éves nővel szemben, aki egy Somogy megyei szociális otthonban terrorizálta az ápolókat és a gondozottakat.

Az agresszív, kötekedő magatartása miatt már korábban is több konfliktust okozó asszony 2018 októberében azért lett indulatos, mert részt kellett vennie a mosdó kitakarításában. Miután a kiabáló vádlottat az ápoló nem tudta megnyugtatni, a földszintre akarta kísérni, hogy a többi lakót ne zavarja. A lépcsőn lefelé menet azonban az asszony agresszívvé vált, és a sértett felé rúgott.

Ekkor több ápoló is a kollégájuk segítségére sietett, azonban közös erővel sem tudták megfékezni a tomboló vádlottat, aki többször megrúgta és megkarmolta az nővéreket, volt olyan, akit rövid ideig fojtogatott is. Végül sikerült megtörniük az asszony ellenállását, de az eset során közülük hárman is könnyű sérüléseket szereztek.

Egy másik esetben a vádlott 2019 februárjában bement az egyik gondozott férfi szobájába azért, hogy pénzt kérjen tőle. Ezt azonban szóvá tette a szoba másik két lakója, mivel az ápolók már többször megkérték, hogy ne keresse fel ezt a szobát. Az asszony a rendreutasítástól indulatba jött, és az egyik - egyébként kerekes székben ülő - sértettet lábon rúgta, míg a másik szintén mozgáskorlátozott sértettet ellökte, majd a kezét megrúgta és megkarmolta. A két, védekezni csak korlátozottan képes férfi a bántalmazás következtében könnyű sérüléseket szenvedett el.

Az ügyészség az asszonnyal szemben végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett börtön fokozatú szabadságvesztés kiszabására tett indítványt.

Címkék: gondozott, támad, szociális otthon, ápoló, agresszív, kék hírek