Somogy az élen jár tűzmegelőzés terén

A negyedik országos tűzmegelőzési vetélkedőn a katasztrófavédelmi igazgatóságok, valamint a kirendeltségek tűzmegelőzési szakterülete megyénként két-két fővel képviseltette magát. A verseny - a valódi engedélyezési eljárásokhoz hasonlóan - az elektronikusan beérkezett építési engedélyezési tervdokumentáció elbírásával vette kezdetét, amelynek során csapatmunkában kellett elkészíteni egy tűzvédelmi szakhatósági állásfoglalás érdemi részeit. A következőkben már egyénileg dolgoztak a versenyzők. Elsőként a tűzvédelmi jogszabályok ismeretére alapozó, különböző helyzeteket képekkel is alátámasztó feladatok vártak a versenyzőkre, majd az Általános Közigazgatási Rendtartással és a kéményseprőipari feladatokhoz kapcsolódó hatósági tevékenységekkel összefüggően kellett helytállniuk. A versenyfeladatok értékelése alapján az ország legjobb csapatának járó vándorkupát dr. Gelencsér András tűzoltó őrnagy és Peti Ferenc tűzoltó őrnagy alkotta Somogy megyei csapat vehette át.

A legtöbb szivattyú egy helyen

Március nyolcadikán délelőtt megteltek az árkok Nagyatád Szabadság utcájában, s a víz már elérte a lakóházak bejáratát. 13 kisebb és egy nagyteljesítményű szivattyút állítottak munkába a somogyi tűzoltók ötven épület védelmében. Lábodról, Segesdről, Görgetegről és Berzencéről is érkeztek önkéntesek, segítve a nagyatádi hivatásos tűzoltók munkáját. 34 tűzoltó dolgozott a helyszínen, munkájukat egy vállalkozó is segítette, aki tartályos autójával a környező földekre szállította a vizet. A szivattyúk percenként 15 ezer liter vizet emeltek át a közeli Malom-árokba.

A legönfeláldozóbb terepfutó

Feladta a versenyt, hogy segítsen vetélytársának Óvári Timót tűzoltó hadnagy, a Kaposvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség hatósági osztályának főelőadója. A szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum területén megrendezett Országos Terepfutó Bajnokság hat kilométeres távjának háromnegyedénél Óvári Timót ájult versenytársára lett figyelmes. Két másik versenyzővel együtt mentőt hívtak és hideg vizes pólóikkal próbálták hűteni a magatehetetlen futót. Óvári Timót versenytársával szemben tanúsított sportszerű magatartásáért a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és az Országos Katasztrófavédelmi Sportegyesület fair play díját vehette át május harmadikán Berecz György tűzoltó ezredestől, az egyesület elnökétől, Kaposváron.

Az ország legjobbjai közt a balatonföldvári iskolások

Az idei felmenő rendszerű katasztrófavédelmi ifjúsági verseny országos döntőjében az általános iskolások között a Somogy megyét képviselő balatonföldvári csapat a dobogó harmadik fokára állhatott fel. A négyfős társaság 2015 óta minden évben megnyerte a siófoki körzet katasztrófavédelmi ifjúsági versenyét és három éve - a megye legjobbjaként - az országos megmérettetésen is képviselték megyénket. Idén meghozta gyümölcsét a sok felkészülés és gyakorlás. Nyitrai Kitti Anita, Kristóf Kitti, Rácz Diána Viola és Szűcs Balázs a tisztes helytállásért a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság elismerését is átvehette Wéber Antal tűzoltó dandártábornoktól.

Legtöbb műszaki mentés

Az év tizenkét hónapja közül júniusban riasztották a legtöbbször műszaki mentéshez a megye tűzoltóit. A 179 riasztás alkalmával főként balesetek sérültjeit mentették a tűzoltók: volt árokba hajtott, villanyoszlopnak ütközött gépkocsi, előfordult, hogy tartályos tehergépjármű és személygépjármű karambolozott.

Verhetetlenek a somogyi tűzoltók lépcsőfutásban

Folytatta nyerő szériáját a nagyatádi Horváth Dániel és Kiss János. Az aranyérmesek táborához azonban a júliusi, zalaegerszegi II. Restart Extreme TV-torony futáson a marcali dr. Gelencsér András is csatlakozott. Így három korcsoportban is a dobogó tetejére állhattak a somogyi tűzoltók.

A legtöbb tűzeset

2018-ban a legtöbb tűzesethez júliusban riasztották a somogyi tűzoltókat. Szám szerint 111 alkalommal vonultak a megye tűzoltó egységei: a lángra kapott magas vegetáció, melléképület és lakóháztüzek oltásához. Ötödikén kigyulladt egy személyautó műszerfala egy nágocsi családi ház garázsában. Tizedikén tizenhat bála izzott be Kéthelyen egy Dózsa György utcai lakóház udvarán. A tizennégy-tizenötödikei hétvégén kilenc tűzesetnél volt szükség az egységek beavatkozására: tarló- és autótűznél, s ezen a hétvégén gyulladt ki a mintegy 350 négyzetméter alapterületű gyógynövényszárító Igalban, a Szent István utcában. Tizenhetedikén délután Beleg egyik családi házának udvarán meggyulladt egy kazal. A 30 nagyméretű körbálából 15-öt a nagyatádi tűzoltóknak sikerült megmenteni.

Címkék: katasztrófavédő, riasztás, tűz, kék hírek