Dobson Tibor, a szervező Magyar Tűzoltó Szövetség (MTSZ) elnöke a kétnapos esemény megnyitóján azt mondta: szeretnék, ha a szakmai hétvége résztvevői olyan tudásra, tapasztalatra tennének szert, amivel hatékonyabban tudnak részt venni tüzek oltásában.

Magyarországról, valamint a Felvidékről, Kárpátaljáról, Erdélyből és a Vajdaságból mintegy ötszáz tűzoltószervezet ezer képviselője érkezett a Balaton partjára, hogy kiállítók, gyártók, forgalmazók révén megismerhesse az elérhető legmodernebb tűzoltótechnikát, műszaki mentési megoldásokat - tette hozzá.

Dobson Tibor a nem hivatásos tűzoltószervezetek jelentőségéről szólva elmondta, hogy Magyarországon mintegy ezer tűzoltóegyesület van, amelyből hétszáznak van lehetősége részt venni tűzoltási és műszaki mentési feladatok megoldásában. "A nem hivatásos tűzoltók munkájukkal a lakosság mintegy harmadának nyújtanak védelmet" - jelentette ki.

null

Wéber Antal Somogy megyei katasztrófavédelmi igazgató úgy vélte, Magyarországon jó a nem hivatásos tűzoltók képzettsége, eszközeik megfelelnek a kor követelményeinek. A kormány komoly pályázati lehetőségeket biztosít e berendezések korszerűsítésére, az új eszközök használatának elsajátítására képzések, vizsgák szolgálnak.

Jamrik Péter, a Balaton Fejlesztési Tanács közbiztonsági testületének elnöke arról szólt, hogy a balatoni régióban igen erős együttműködés van a közbiztonságért és vízbiztonságért működő szervezetek között.

Zsukovszky Miklós, a Kárpátaljai Református Egyház Beregi Egyházmegyéjének esperese elmondta: tiszai árvizek hatására 2005-ben alakította meg a Derceni Egyházi Önkéntes Tűzoltóságot, hogy segítsen emberek mentésében, katasztrófahelyzetek felszámolásában.

Az MTSZ szakmai napjainak részvevői megismerkedhetnek drónok tűzoltásban történő alkalmazásával, a légzsákok hatásával, azok hatástalanításával, gépjárművek mentéséhez használt feszítő-vágó berendezésekkel.

A programok között van füsttel telt helyiségből való mentés, vízköddel oltó tűzcsaprendszer alkalmazása, és Nagy Zoltán látássérült önkéntes tűzoltónak köszönhetően olyan gyakorlatok, amelyeken a tűzoltók a vaksötét helyeken való tájékozódást, mentést tanulhatják meg.

Címkék: továbbképzés, balatonföldvár, tűzoltóság, kék hírek