Az I.r. vádlottat kiskorú veszélyeztetésének bűntette, könnyű testi sértés bűntette és folytatólagosan, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett testi sértés bűntette miatt 3 év 6 hónap szabadságvesztés büntetésre, 4 év közügyektől eltiltásra ítélte, valamint kiskorú gyermeke feletti szülői felügyeleti jogát megszüntette.

A II.r. vádlottat a bíróság az ellene kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt emelt vád alól felmentette.

Az első rendű vádlott gyermeke édesanyjának 2012-ben bekövetkezett halála után létesített élettársi kapcsolatot a II.r. vádlottal. A 49 éves férfi 2002-ben született gyermekét túlzott szigorral nevelte, első osztályos korától rendszeresen bántalmazta.

Az apa és élettársa a gyermekkel szemben a tanulmányi eredményei, iskolai magatartása és a ház körüli munkák elvégzése terén is túlzott elvárásokat támasztottak, ugyanakkor őt elhanyagolták, gyakran egyedül hagyták.

Ha a gyermek rossz osztályzatot kapott, vagy úgy ítélték meg, hogy feladatait nem megfelelően látja el, büntetésben részesült, az I.r. vádlott emiatt őt rendszeresen bántalmazta.

Egy alkalommal a félévi bizonyítvány eredménye miatt a gyermek kezét a bántalmazás során olyan erővel rántotta meg, hogy lapockája eltörött, máskor egy szülői értekezletet követően nadrágszíjával verte meg.

Az ügyész az I.r. vádlott terhére súlyosítás, a II.r. vádlott terhére bűnösség megállapítása végett jelentett be fellebbezést. Az I.r. vádlott védője elsődlegesen felmentésért, másodlagosan enyhítésért jelentett be fellebbezést, a II.r. vádlott az ítéletet tudomásul vette.

Az ítélet nem jogerős, az eljárás másodfokon a Kaposvári Törvényszéken folytatódik.

Címkék: szülő, verés, ítélet, gyerek, bíróság, kék hírek, kaposvár