A jégen tartózkodás fontos szabályairól, a segítségnyújtás- és kérés lehetőségeiről kaptak részletes tájékoztatást a résztvevők kedden a Siófoki Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság, a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság és az Országos Mentőszolgálat közös bemutatóján.

Egy jégvitorlázó azonban nem volt elég körültekintő és beszakadt alatta a jég - ezt illusztrálták a bemutató során a tűzoltók.

Ilyen esetben a percek is óráknak tűnnek a szerencsétlenül járt számára. A víz hőmérséklete ugyanis a jégfelület alatt nulla és -4 Celsius fok körül alakul, vagyis már 20-30 másodperc után hidegsokk következhet be. Ezért nagyon fontos, hogy minél gyorsabban érkezzen a szakszerű segítség.

A Balaton-parti város hivatásos tűzoltói egy speciális mentőpallóval húzták ki a vízből a felelőtlen sportolót, majd a partra húzták és átadták a mentőszolgálat munkatársainak.

A legfontosabb tudnivalókat a képgaléria alatt pontokban is összeszedtük.


a somogyi katasztrófavédők felvételeia somogyi katasztrófavédők felvételeia somogyi katasztrófavédők felvételeia somogyi katasztrófavédők felvételeia somogyi katasztrófavédők felvételeia somogyi katasztrófavédők felvételeia somogyi katasztrófavédők felvételeia somogyi katasztrófavédők felvételeia somogyi katasztrófavédők felvételeia somogyi katasztrófavédők felvételei
a somogyi katasztrófavédők felvételei
A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!

Az alábbi tanácsokat érdemes megfogadni:

- Csak a kijelölt, sportolásra alkalmas helyen lépjenek a jégre!

- Egyedül soha ne menjenek a jégre kikapcsolódni, legalább ketten, optimális esetben hárman! Így tudnak egymásra figyelni, illetve egymáson segíteni baj esetén.

- TILOS a szabad vizek jegén tartózkodni éjszaka és korlátozott látási viszonyok között; a kikötők és veszteglőhelyek területén, valamint a folyóvizeken.

- Ha ismeretlen a jégfelület vastagsága, akár kopogtatással vizsgáljuk meg!

- Kerüljük a repedéseket, töréseket!

-Tartsunk meg a kellő távolságot egymás közt a jégen!

- Recsegéssel „jelez” a jég, ezt mindig vegyük komolyan!

- Ha megreped alattunk a jég, akkor feküdjünk hasra és lassú mozdulattal kússzunk a part felé!

Fontos tudnivalók még a jégről:

- A Balaton jegén sportolni csak akkor biztonságos, ha a jég megfelelő – legalább 10-12 centiméter - vastagságra hízott.

- A tó felszínét azonban jelenleg eltérő vastagságú jég borítja, ráadásul néhol üreges, ezért könnyebben törik.

- Beszűküléseknél pedig az áramlatok gyengíthetik a jeget, a meleg források különösen veszélyesek, mert nem mindig hoznak létre jégmentes helyeket, hanem csak elvékonyítják a jeget, és ez nem látható.

- A legbizonytalanabb pedig az üreges jég, amely lehet ugyan átlátszó. Ha a jég belsejében jól látható légbuborékok képződtek, akkor a legkisebb a teherbírású.

- A hótakaró alatt pedig a jég vékonyabb, mint a hómentes helyeken és ily módon a rianásokat sem látja.

- Amennyiben szemtanúi lesznek egy jégbeszakadásnak, hívják a közismert segélykérő telefonszámok egyikét (105, 112), kérjenek segítséget, bejelentéskor pedig mondják el nevüket, telefonszámukat, valamint azt, hogy hol és mi történt!

Címkék: veszélyes, kockázat, ment, jég, Balaton, kék hírek