13 év fegyházbüntetést kapott idén júniusban az a 39 éves férfi, aki a Cseri-parkban megerőszakolta lányát. Gyerekekkel szembeni erőszakos bűncselekményekből több mint tucatnyi somogyi esetet történt csak az utóbbi pár évben.

Sok elkövető éveken keresztül zaklatta gyermekét. 2011-ben 10 év fegyházra ítélték azt az 53 éves Ordacsehi férfit, aki öt éven keresztül fajtalankodott kiskorú lányaival. Még ugyanebben az évben ítélték el azt a szentgáloskéri férfit, aki többször megerőszakolta 12 éves epilepsziás nevelt lányát.

- Ha egy szexuális erőszakról beszélünk, ahol a büntetési tétele l2-től 8 évig terjedő szabadságvesztés, akkor 8 év az elévülési idő, ha ezt valaki 15 évesen szenvedi el, akkor 23 éves korában ez az elévülési idő eltelik, 25-26-27 éves korában hiába megy el feljelentést tenni, egyszerűen elévült - mondta a Kaposvári Törvényszék sajtószóvivője, Vadócz Attila.

A most hatályban lévő jogszabályt taglalja Vadócz Attila. A Kaposvári Törvényszék sajtószóvivője szerint a kiskorúak ellen elkövetett nemi erőszakokra sokszor nem derül fény, mert a sértett szégyelli a vele történteket.

- A maximális tétel 8 év, ha valami minősítő körülmény megy ehhez, ha többen követik el, gyermekkorú sértett sérelmére, akkor lehet 10 vagy 15 évig terjedő szabadságvesztés is és az elévülési idő is ehhez igazodik - tette hozzá Vadócz Attila.

Két kormánypárti képviselő kezdeményezte, hogy a jövőben ne évülhessenek el a gyermekekkel szembeni szexuális bűncselekmények. Az emberek többsége egyetért a tervvel.

A javaslatról a tervek szerint az őszi ülésszakban szavaz a parlament, így a köztársasági elnök még az idén kihirdetheti.

Címkék: nemi, erőszak, gyerek, kék hírek