A MÁV Zrt. és a rendőrség folytatja közös, nyári baleset-megelőzési akcióját. Az Érj haza biztonságban! jelmondatú Vasútbiztonsági Roadshow keretében július 25-én, pénteken 10-15 óra között, a siófoki Mártírok úti vasúti átjáróban szólítják meg az áthaladókat és hívják fel a figyelmet a biztonságos közlekedés fontosságára.

A MÁV és a rendőrség minden évben nagy erőfeszítéseket tesz, többször közös akcióval hívja fel a közúton közlekedők figyelmét: egy sérülés vagy haláleset is sok, hiszen odafigyeléssel minden vasúti átjárós baleset elkerülhető. Tudatosítani kívánják, hogy rendkívül veszélyes, ha a közlekedők a KRESZ szabályokat megszegik, az előírások ugyanis megkövetelik, hogy csak a kijelölt átjárókat használják, és fokozott óvatossággal közelítsék meg azokat. Az Érj haza biztonságban! szlogennel a MÁV Vasútbiztonsági Roadshow-ja 2014-ben is turisztikailag frekventált térségben, nyolc Balaton-, illetve Velencei-tó parti település vasúti átjárójában szólítja meg az áthaladókat és hívja fel a figyelmet a biztonságos átkelés fontosságára.

A pénteki, siófoki kampánynapot megelőző három hétben Balatonfüreden, Balatonalmádiban és Agárdon tartott figyelemfelkeltő kampányt a vasúttársaság. Augusztus elsején, 9 és 12 óra között Badacsonyban, az Egry József sétánynál, a megállóhely végében, majd 13 és 17 óra között Révfülöpön, a Halász utcai átjáróban végeznek ellenőrzéseket.

A KRESZ külön fejezetben tárgyalja a vasúti átjárón való áthaladás különböző helyzetekre vonatkozó szabályait, melyeket a gépjárművezetők rendre megszegnek – vagy figyelmetlenségből vagy a közúti közlekedési morálra napjainkban jellemző agresszív magatartás miatt. Az sem rettent el a veszélyhelyzet megteremtésétől egyeseket, hogy a vonat műszaki jellegzetessége és tömege miatt nem tud olyan rövid fékúton megállni, mint a gépjármű.

A nemzeti vasúttársaság a baleset megelőzési kampányokon kívül korszerű jelzőberendezések kiépítésével is támogatja a biztonságos közlekedést a vasút-közút találkozásoknál. E törekvéseket segíti a Közlekedés Operatív Program (KözOP) keretében 2015-ig előirányzott beruházások megvalósítása is; a vasúttársaságnak az Új Széchenyi tervben elkülönített közel 12,5 milliárd forint áll rendelkezésére közlekedésbiztonságot javító fejlesztésekre.

A 2012-2015 között zajló programban összesen 180 vasúti átjáró biztonságát növelik: fél- és fénysorompókat szerelnek fel, szabálysértéseket figyelő kamerákkal egészítik ki az átjárókat, korszerűsítik a vonatérzékelő berendezéseket, diagnosztikai és monitoring berendezéseket, valamint videós pályafelügyeleti rendszert építenek ki. A fejlesztések közös jellemzője a hatékonyság; komoly eredmények érhetőek el a balesetek számának csökkentésében, kimenetelük enyhítésében, az okozott személyi és anyagi károk mérséklésében.

A fejlesztési alapból 877,5 millió forintot használhat fel a vasúttársaság a sorompók korszerűsítésének első ütemére. A keretből a nyár végéig 44 helyszínen alakítanak ki a közúton közlekedők számára jobban megfigyelhető jelzést adó, LED optikás fény-, illetve félsorompókat. A sorompóprogram ősztől további 126 helyszínen folytatódik.

Címkék: átjáró, vasút, rendőr, kék hírek