jégcsap


A Polgári Törvénykönyvről szóló 1958. évi IV. törvény 352. § (1) bekezdése szerint az „épület egyes részeinek lehullásából vagy az épület hiányosságaiból másra áramló kárért az épület tulajdonosa a felelős…”

Az ingatlanok, üzletek, vendéglátóipari egységek és társasházak előtt lévő járdaszakaszok folyamatos tisztántartásáról, a hó eltakarításáról, a síkos járdaszakasz (járda hiányában egy méter széles területsáv) hintéséről, sózásáról a tulajdonos illetve a használó köteles gondoskodni. Ha a járda mellett zöldsáv is van, az úttestig terjedő teljes terület letakarítása az ő feladata.

Az összefagyott hó és jég a tetőkről, csatornákról a járókelőkre eshet, ezért a tulajdonosok illetve a használók kötelesek a veszélyes, lelógó jégcsapokra is felhívni a járókelők figyelmét (táblával, felirattal) majd eltávolítani azokat. Amennyiben a jégcsapok nehezen hozzáférhetők, hívjanak segítséget azok biztonságos eltávolításához.

Az amennyiben az épület tulajdonosa nem tesz eleget a kötelezettségének – és ebből adódóan baleset történik – abban az esetben felelősségre vonható.

A Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a személyi sérülések és balesetek elkerülése érdekében arra kéri a járókelőket, hogy körültekintően közlekedjenek, és fokozottan figyeljenek környezetükre!

Címkék: jégcsap, nemyolo, ónos, járda, eső, kék hírek