Az iskolai és az otthoni erőszakkal foglalkozik a kaposvári színház legújabb darabja a 111. Az iskolás korú fiú szüleivel és önmagával is végez. A darabot iskolai órákon is előadják majd a színészek. Egyre több diák ugyanis nem tudja indulatait kezelni.

Az egész országot bejárták ezek a képsorok, amelyek egy józsefvárosi iskolában készültek. Lökdöste és ruhafogassal bökdöste tanárát egy diák. Azóta több hasonló erőszakos videó készült. Ezen a felvételen például két kamasz fiú verekedik össze az iskola folyosóján.

A probléma jelenséggé vált, ezért a rendőrség, a pedagógusok és ifjúságpolitikai szakemberek konferenciát szerveztek azért, hogy megállítsák az erőszak terjedését. Az iskolákban  leggyakrabban előforduló probléma a garázdaság, és a testi sértés: - vagy esetleg a fiúk erőszakos szexuális zaklatása  lányok felé, ezek mind, mind megjelenhetnek vagy a tanárok felé irányuló erőszak, amikor leköpik a pedagógust vagy megfenyegetik, vagy csúnyán beszélnek vele - teszi hozzá a Somogy Megyei Rendőrfőkapitányság bűnmegelőzési osztályvezetője, Pálné Gergely Mónika.

A legtöbb ilyen eset a középiskolákban fordul elő.

- Általában olyan tömegek kerülnek be ebbe az iskolákba, főleg a szakképzőrendszerbe, akiknek az alulmotiváltsága teljes egészében, a családból nem hozza azt, hogy az érték, a tudás és igazából csak kényszerből van, vagy azért mert tankötelesség, vagy mert a családnak ez egy megélhetés forma - mondta az Építőipari, Faipari Szakképző Iskola és Kollégium ifjúságvédelmi felelőse, Kovács Margit.

A pedagógusoknak és a szülőknek konfliktuskezelési tanfolyamot, a diákoknak pedig kriminalisztikai programokat szerveznek, ahol szembesülhetnek a problémákkal és megoldásokkal.

- Nemzetközi példákból azt lehet látni, hogy ami biztosan nem jól működik, az a zéró tolerancia és a büntetőjellegű megközelítések, és ugye a gyerekek esetében sokkal nagyobb hatékonysága van a mediációnak a közvetítői eljárásoknak, és a közösségi alapú szankcióknak, mint a szabadság elvonásnak, meg a büntetésnek - mondta az UNICEF gyermekjogi igazgatója, Gyurkó Szilvia.

A megelőzési program Somogy minden iskoláját érinti, amit az unió is támogat 130 millió forinttal.

Címkék: erőszak, verekedés, pedagógus, iskola, somogy, kék hírek