FRISSÍTVE! Mint azt Peiper Károlytól a MÁV szóvívőjétől megtudtuk, a szerelvény 14:25-kor útnak indult és 15 óra körül megérkezett Budapestre. A vizsgálatok továbbra is tartanak. FRISSÍTVE!

Ugyanazon a vágányon, egymástól mindössze száz méterre, szemben állt meg két gyorsvonat szombaton délelőtt Kelenföld és Háros között, ahol a biztosítóberendezés hibája miatt egyetlen vágány járható.

A Pécsről induló Tubes Intercity és a Szombathely haladó gyorsvonat a nyílt pályán eddig tisztázatlan okok miatt haladt egymással szembe, azonban időben megálltak.

Mint arról korábban mi is beszámoltunk: Háros és Kelenföld között egy munkagép elszakította a biztosítóberendezés kábelét, ezért jelenleg akár 120 perces késésekre is számíthatnak a Budapest-Pusztaszabolcs-Pécs és a Budapest-Székesfehérvár-Gyékényes vonalon közlekedő vonatok utasai.

Azóta is Kelenföld előtt vesztegel a Somogy IC budapesti csatlakozása, a Tubes IC, vannak akik hét órája várnak, és még mindig nem értek Budapestre. A hangulat pánik közeli, néhányan rosszul lettek és az utasok nem tudnak semmit arról, hogy meddig kell még várniuk. Sikerült elérnünk néhány utast, akik elmondták milyen a közhangulat a vonaton.

- 5 órakor indultam Kaposvárról, most 12:20-van, és még mindig nem értem Budapestre. - mondta Hujber Tamásné - Azt mondták kábelszakadás miatt nem engednek minket tovább. Teljesen fel vagyunk háborodva, mert a vonaton öregek, betegek, gyerekes családok is vannak, órák óta várunk és nem mondanak semmit, csak hogy délután kezdik javítani a kábeleket. Addig csak saját felelősségre szállhatunk le hisz itt nincs állomás és veszélyes.

Egy munkagép szakította el a biztosítóberendezés kábelét, Kelenföld és Háros között. Az ilyenkor szokásos biztonsági előírások megtartásával és tetemes késéssel közlekedhetnek a vonatok, de arra senki sem számított, hogy akár hét órát is várnia kell majd várnia. Az utasok közül volt, aki rosszul lett.

(olvasónk fotója)
- Már korábban is volt technikai probléma a pécsi vonalon is. Semmit nem mondanak, csak hogy legyünk türelemmel, aki rosszul van, menjen az ajtóhoz levegőt venni, egy úr már például rosszul lett. Volt aki már pulóvert kért a másiktól - mondta egy másik utas -, és legalább vizet hozhatnának ide, mert senki sem így készült.

A vonat több kilométerre állt meg Kelenföldtől, így a legközelebbi állomás gyalog is nehezen megközelíthető, ráadásul a sínek közt haladni veszélyes. A veszély ellenére vannak, akik mégis inkább kockáztatnak.

- Több mint 100-an vagyunk a vonaton. Nekem fél 10-től egy fontos értekezletem lett volna. Azt mondták nem szabad mert veszélyes, de egy pár már leszállt a semmi közepén mert megy a repülőjük, a semmi közepén vagyunk, esik az eső, és sokan több bőrönddel a kezükben szálltak fel. 6 óra 15kor indultam, 3 gyerekkel, - nyilatkozta egy másik utas - már alig bírom őket lefoglalni, enni innivalót csak annyit pakoltam amennyi az útra szükséges lett volna, és senki nem mond semmit. Álltunk egy állomáson előtte és ott akár le is szállhattunk volna, de nem mondtak semmit, így maradtunk. Értem Pestről eljöttek volna az állomásra, de itt nem is lehet ezt megtenni, hisz nyílt pályán vagyunk, tehát nem lehet kimenni sehova. Egyszerűen szörnyű a helyzet.

A MÁV hivatalos szóvivője sem tudott nekünk új információval szolgálni, mint emondta, az utasoknak addig várniuk kell, amíg nem sikerül megjavítani a kábeleket.

- Nem mentesítenek, nem áll meg vonat, buszt nem küldenek, és még minket szúrtak le, hogy miért keltünk pánikot, de hát nem arra készültünk, hogy 3 napi élelem nálunk legyen, és egyre nagyobb a káosz a vonaton. Mi felháborítónak tartjuk a MÁV intézkedését.

A MÁV szóvivőjétől, Peiper Károlytól eközben megtudtuk: jelenleg a rendőrség és a vasút biztonsági szolgálata is vizsgálja a körülményeket, amint ez befejeződik, tovább haladhatnak a szerelvények.


Címkék: kelenföld, vonat, somogy, kék hírek, baleset