A tûzoltóságok életében 2012. meghatározó volt, hiszen állami irányítás alá kerültek a hivatásos önkormányzati tûzoltó-parancsnokságok, ami új hatósági és mûveletirányítási szemlélet kialakításával is együtt járt.

Fontosabb adatok:
2012-ben a beérkezõ riasztásoknál kismértékû csökkenés volt tapasztalható az elõzõ évhez képest. A megye tûzoltóit 2012-ben 2294, 2011-ben 2315 esethez hívták. Összességében ugyan csökkent a riasztások száma, azonban 2011-hez képest 21 százalékkal több esetben hívták tûzesethez a tûzoltókat.

A növekedés egyértelmûen a tavasszal és nyár végén jellemzõ, a száraz gazban és avarban keletkezett tüzek kiemelkedõen nagy számára vezethetõ vissza. Mutatja ezt az is, hogy ha csak a megyében elrendelt tûzgyújtási tilalom (115 nap) idõszakának adatait hasonlítjuk össze a korábbi év hasonló idõszakának adataival, közel másfélszer magasabb szám a végeredmény. Annak érdekében, hogy ez a tendencia megálljon, majd megforduljon, minden eddiginél nagyobb figyelmet kell fordítani a szabadtéri tüzekkel összefüggõ megelõzõ, tájékoztató és figyelemfelhívó tevékenységre.


A probléma kezelésére a katasztrófavédelem mellett a 2012-ben megalakult Országos Tûzmegelõzési Bizottság, illetve annak mintájára 2013. január 25-én megalakuló Somogy Megyei Tûzmegelõzési Bizottság is kiemelt hangsúlyt fordít.

Azt, hogy a prevenció, azon belül is a hatósági tevékenység milyen eredményes tud lenni, bizonyítja a tény, hogy azon a területen, amelyen komoly munkát végzett a katasztrófavédelem, látható eredményeket sikerült elérni.

Jelentõsen mérséklõdött a viharokkal, esõzésekkel összefüggõ beavatkozások száma, amely a száraz idõjárás mellett arra is visszavezethetõ, hogy tavaly a katasztrófavédelem az egész országban ellenõrizte a belterületi vízelvezetõk, árkok állapotát, számba vette, hol vannak veszélyes fák vagy fasorok. Somogy megyében összesen mintegy 1169 kockázati helyszínen vizsgálódtak a szakemberek és 180 esetben került sor valamilyen intézkedésre.



A megye tûzvédelmének javítása érdekében 11 százalékkal növeltük a tûzvédelmi hatósági ellenõrzések számát is. A feltárt szabálytalanságok szankcionálására 77 esetben szabtak ki a kollégák bírságot összesen közel 8 millió Forint összegben.

Jelentõsen, 25 százalékkal sikerült csökkenteni a téves és a szándékosan megtévesztõ jelzések számát is. Ez nagyban köszönhetõ a megyei mûveletirányításban szolgálatot teljesítõ kollégáknak, akik hatékonyan szûrik meg a bejelentéseket. Az automatikus tûzátjelzõk hatósági ellenõrzései is javították a mutatókat. Komoly visszatartó ereje van azoknak a tavaly életbe lépett jogszabályi módosításoknak is, amelyek lehetõvé teszik, hogy a téves jelzést kezdeményezõ személyt a költségek megtérítésére kötelezze a hatóság. A szándékosan megtévesztõ jelzést adóval szemben minden esetben szabálysértési eljárást indított az igazgatóság.


Összességében elmondható, hogy a megyei mûveletirányítási központ hatékonyan végzi munkáját, a tavaly bevezetett PAJZS riasztási rendszer pedig nagyon komoly támogatást jelent a döntés-elõkészítésben, az erõk és eszközök koordinálásában, mindez szinte valamennyi statisztikai mutatónál csökkenéshez vezetett.

Egyéb változásokat is hozott 2012., hiszen hatályba lépett az új katasztrófavédelmi törvény. Létrejött az egységes iparbiztonsági hatóság, amely ellátja a veszélyes üzemek és a veszélyesáru-szállítás hatósági kontrollja mellett az alapvetõ és létfontosságú felhasználók felügyeletét is. Mostanra a élyes üzemek beazonosítása és hatósági felügyelet alá vonásaeredményeként 19 Somogy megyei veszélyes üzem szerepel a katasztrófavédelem nyilvántartásában.

Az elmúlt évben a katasztrófavédelem kiemelt feladata volt a veszélyes áruk szállításának ellenõrzése. A közúton (ADR) szállított veszélyes áruk ellenõrzése mellett már a veszélyes áruk vasúti (RID) és vízi (ADN) szállításának kontrollja is a katasztrófavédelem hatósági jogköre. 2012-ben 837 közúti és vasúti jármûnél, valamint 40 telephelyen hajtottak végre ellenõrzést a szakterület munkatársai.Ezek során mintegy 21 jármûnél és 3 telephelyen találtak valamilyen ányosságot vagy szabálytalanságot, a vétkeseket összességében közel 12 milliós bírsággal sújtotta az eljáró hatóság.

A Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság rendszeresített létszáma 451 fõ, ebbõl 375 státus van jelenleg betöltve. Tiszthelyettesként – jelentõs részük vonulós tûzoltó – 286-an, tisztként 69-en dolgoznak, rajtuk kívül 20 közalkalmazott és 18 közfoglalkoztatott tevékenykedett tavaly a szervezetnél. A beavatkozó állomány létszámának további megerõsítése érdekében idén februárban további 5 leendõ tûzoltó kezdi meg tanulmányait a modulrendszerû képzésben.

2012-ben országosan egy hatékonyan mûködõ, a szakmai igényeket támogató, egységes humánigazgatási rendszer jött létre, amelynek célja, hogy munkavállalókról való gondoskodás . változtatások érintették személyzeti, a fegyelmi tevékenységet, az egészségügyi, a pszichológiai és az oktatási munkát egyaránt. Somogy megyében – az országban az elsõk közt – területi egészségügyi pszichológiai és munkabiztonsági központ kezdte meg mûködését áprilisban. A létesítményben egy fõ foglalkozás-egészségügyi orvos, egy pszichológus és egy asszisztens végzi a négy megye egészségügyi szûrését és Somogy megyében a katasztrófavédelmi állomány alapellátását.

A kormány döntése alapjánvalamennyi érintett tûzoltó megkapta a korábbi évek során felhalmozódott elmaradt járandóságát. Az elmaradás ág 2004-ben történt uniós csatlakozásától halmozódott 2007-ig, ez idõ alatt nem fizették ki a túlszolgálat után járó pénzeket. övelte az állomány bruttó keresetét a 2012. évi adó- és járulékváltozások ellentételezésére szolgáló kompenzáció, valamint a tiszthelyettesi állományt érintõen tavaly januárban bevezetett, havi 14 ezer forint kiegészítõ juttatás, amelyet idén is megkapnak az érintettek.Erzsébet-program keretében 19 dolgozó nyert üdülési lehetõséget, közülük 11 fõ esetében az igénybevételhez szükséges önerõt vagy annak egy részét a katasztrófavédelem átvállalta.

Az állomány tagjainak jelentõs része alap szintû ügyintézõi és típusspecifikus – többek közt Mercedes Unimog U 500, valamint Nissan Pathfinder – vezetéstechnikai tréningen vett részt.

Mindezen túl 41 önkéntes tûzoltó kapott 40 órás alapkiképzést, ezt követõen 9 fõ mûszaki képzésben részesült, amelynek a végén valamennyien kisgépkezelõi vizsgát tettek.

Címkék: 2012, téves, tűzoltói mérlege, kevesebb, jelzés, riasztás, kék hírek