Somogy megye dél-nyugati részén sokan élnek fenyőfatermesztésből. Vannak olyan családok, amelyeknek ez az egyetlen jövedelemforrásuk. A polgárőrök és a hegyőrök mintegy 1400 hektáron kezdték meg az ültetvények őrzését.

Nagyjából mindenki ismeri a területeket, hogy melyik kié – mondta a Hír TV-nek Kiss János, őstermelő. Hozzátette: így a korábban jellemző behatolásokat, kártételeket meg tudják akadályozni, ezért nagyon hasznosnak tartja a kezdeményezést.

Öt faluban 300 hegyőr dolgozik karácsonyig, hozzájuk csatlakozott mintegy 150 polgárőr. A hónap elején együttműködési megállapodást írtak alá a rendőrséggel is. „Tavaly szinte nem is volt bejelentés a rendőrség felé. Idén még nem hallottunk, igaz csak most kezdődik igazán a szezon, de már a jeleit látjuk az érdeklődésnek. A felderítők már megindultak, hogy felmérjék a terepet, és valószínű számíthatunk arra, hogy kísérleteznek fenyőlopással” – mondta Pálfi István, a Gyékényesi Polgárőr- és Tűzoltó Egyesület elnöke.

Kisiván István, Gyékényes független polgármestere azt emelte ki, hogy az elmúlt tíz évben jellemzőek voltak a karácsony előtti fenyőlopások, de mióta a polgárőrség és a hegyőrség ezt megpróbálta visszaszorítani, drasztikusan csökkent a számuk.

A fenyőfák őrzéséhez alkalmanként a honvédség helikopterei is segítséget nyújtanak.

(mno.hu/Hír Tv)

Címkék: őrzés, polgárőrök, ültetvények, fenyőfa, helikopter, Somogy, kék hírek