Információink szerint a fiút ásóval, és késsel bántalmazták.

Egy ország mozdult meg a rendőrség 2012. október 30-i felhívására, mikor a média és a lakosság segítségét kérték a 11 éves felsőmocsoládi Szita Bence eltűnése ügyében.

Az országos és a helyi médiumok, a különböző közösségi fórumok felhasználói, több civil szervezet és több száz önkéntes próbálta segíteni munkánkat a fiú felkutatása érdekében, mára azonban teljes tanúbizonyosságot lelt, hogy a gyermek emberölés áldozata lett.

Ahogy arról a KaposPont is beszámolt: 2012. október 30-án 02.00 órakor érkezett bejelentés a Kaposvári Rendőrkapitányságra, miszerint 2012. október 29-én este 19.00 óra körüli időben a kaposvári Tesco parkolójában lévő játszótérről eltűnt a 11 éves kisfiú.

A gyermek eltűnését nevelőanyja jelentette be, valamint ezzel párhuzamosan azt a körülményt is, hogy amíg ő a gyermeket kereste, ismeretlen személyek eltulajdonították a személygépkocsiját. Párhuzamosan tehát két eljárás indult, az eltűnés miatt közigazgatási hatósági eljárás, a gépjárművel kapcsolatban pedig jármű önkényes elvétele miatt büntetőeljárás.

Szita Bence elhunyt


Tekintettel a gyermek fiatal életkorára, az időjárási viszonyokra, valamint arra a tényre, hogy az adatgyűjtések információi szerint a gyermek még soha nem szökött el otthonról, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság és a Kaposvári Rendőrkapitányság szinte teljes bűnügyi és rendészeti állománya a gyermek felkutatására koncentrált. A nap 24 órájában folyamatosan térképezte fel a rendőrség, és hallgatta ki az eltűnt kisfiú családi kapcsolatait, iskolatársait, sporttársait és barátait, vélt vagy lehetséges tartózkodási helyeit. A helyi és az országos média segítségével a kedd esti híradókban és az online felületeken is beszámoltak a gyermek kereséséről, valamint a közösségi protálokon több tízezren osztották meg a felhívást.

Szita Bence

Folyamatosan figyelték a térfigyelő kamerarendszerek felvételeit, több tucat lakossági bejelentést ellenőriztünk le, de legfőképpen a gyermek eltűnésének napján történő mozgását és tevékenységét próbálták meg mind teljesebb mértékben feltárni.

Természetesen a legfontosabb információkat a családtól, illetve az eltűnéskor vele tartózkodó nevelőanyától várták, így őket több alkalommal is kihallgatták. A bejelentő kihallgatásakor felmerült ellentmondások, valamint az egyes állításainak valótlansága, vallomásának többszöri megváltoztatása felvetette annak gyanúját, hogy nem egy klasszikus eltűnési üggyel állnak szemben.

keresés

Innentől kezdve az ügy felderítése érdekében a kriminalisztika teljes tárházát felvonultatták. Az ellentmondások és valótlan, illetve logikátlannak tűnő információk feloldása végett, feltérképezték a bejelentő kapcsolatrendszerét is, így látókörükbe került egy kaposvári hajléktalan személy, akinél az „eltulajdonított” gépjárművet megtalálták, valamint annak egy szintén hajléktalan társa.

A folyamatos és aprólékos – percről-percre, méterről-méterre, személyről-személyre - kutatómunkát és nyomozati tevékenységben a nap 24 órájában több mint félszáz rendőr vett közvetlenül részt. Ezek következtében, valamint a felkutatott kívülálló tanúk vallomásai alapján egyre inkább erősödött a gyanú, hogy a gyermek bűncselekmény áldozatává vált.

A nyomozás körülbelüli 48. órájában behatároltak egy olyan helyszínt, Sántos külterületén található erdőségben, amely azt támasztotta alá, hogy a bűncselekmény elkövetése ott történt. A kutatáskor felderített helyszínen rögzített nyomok és anyagmaradványok felerősítették, és behatárolták azt a kört, akik a bűncselekmény elkövetésében számításba vehetők.

További jelentős erőket mozgósítottak a kisfiú felkutatására, több hektárnyi erdőterületet vizsgáltak át. Ezzel párhuzamosan gyanúsítotti kihallgatások is voltak, mely vallomások alapján egyértelművé vált, hogy a gyermek valóban emberölés áldozata lett.


Sikerült behatárolni azt a helyet is, ahová a holttestet az elkövetők elrejtették. Ma Kaposvár külterületén, Kaposvár-Toponár térségében a gyermek holtestét is megtalálták.  

Jelenleg a bűncselekmény elkövetésével 3 fő gyanúsítható, a 47 éves P. Erika kaposvári lakos, aki a gyermek nevelőanyja, valamint az 57 éves B. József és a 41 éves K. József hajléktalan személyek. Mindhárman jelenleg bűnügyi őrizetben vannak.

A bűncselekmény indítékának vizsgálata, valamint az elkövetés módszerére vonatkozó orvos szakértői vizsgálatok megkezdődtek, illetve folyamatban vannak.

Az elsődleges adatok szerint az idegenkezűség egyértelműen megállapítható, az eljárást a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Igazgatóság Bűnügyi Osztálya emberölés bűntettének megalapozott gyanúja miatt folytatja. Nevezettek előzetes letartóztatása tárgyában előterjesztés készül a Somogy Megyei Főügyészség felé. A bűncselekmény összes körülményének tisztázására további szakértőket kell bevonni, és kihallgatásokat kell foganatosítani - mondta el a Somogy megyei Rendőr-főkapitányság megyei rendőrfőkapitánya, Piros Attila dandártábornok sajtótájékoztatóján.

A rendőrség köszöni a médiumok, a civil szervezetek és a lakosság együttműködését és segítségét!

Amikor még édesanyja is reménykedett, nézze meg avideót!

 

Címkék: felderítés, ügy, Bence, térfigyelő, Szita, gyermek, kék hírek