Csődbűntett és más bűncselekmény miatt emelt vádat egy 61 éves kaposvári baromfitenyésztő ellen az ügyészség. A férfi a saját kft-je nevében eljárva még 2005-ben táptakarmány-szállításra adásvételi szerződést kötött egy szlovákiai céggel. Eszerint a kft. 2006 végéig 8 ezer tonna tápkeverék átvételére vállalt kötelezettséget. A szlovákiai cég folyamatosan szállította a szerződésben rögzített tápot, azonban a kft. a külföldi cégnek több mint 422 millió forintot nem egyenlített ki. Emiatt a szlovákiai cég 2007 tavaszán azonnali hatállyal felmondta az adásvételi szerződést, és kezdeményezte a kaposvári kft. felszámolását.

A vád szerint a kft. pulykaeladásból és tápértékesítésből származó bevétele korábban meghaladta a szlovákiai céggel szembeni tartozás összegét, ugyanakkor 2007-től fizetésképtelen helyzetbe került. A vádlott fizetésképtelen helyzet tudatában a cég vagyontárgyait úgy vonta el a cég hitelezői elől, hogy a nyilvántartási érték alatti vételáron értékesítette a vagyontárgyakat. A kft. pénzösszegeiből tagi kölcsön visszafizetés céljából több mint 91 millió forintot felvett, valamint a bank és a pénztár megkerülésével kompenzálás címén saját és közeli hozzátartozói érdekeltségi körébe tartozó vállalkozások részére kifizetéseket teljesített.

Az ügyészség álláspontja szerint a vádlotti magatartás az ésszerű gazdálkodás követelményeivel ellentétes volt. A tartozás fedezetéül szolgáló vagyont a hitelezők számára hozzáférhetetlenné tette. A vádlott ezen magatartásával összefüggésben összesen 118 millió 600 ezer forint értékű vagyont vont el a hitelezők elől, akiknek a kára csak részben térült meg. Ezen túlmenően a vádlott 2006. és 2007. években a számvitelről szóló törvény több rendelkezését is megsértette. Szabadlábon védekezik.


Címkék: pulyka, csirke, csőd, baromfi, vád, kék hírek