A gyakorlat szerint Nagybajom-Boronkafürdő előtti úton egy veszélyes anyagot (klór és kénsav) szállító kis tehergépjármű letért az útról egy villanyoszlopot kitört, majd egy személyautóval karambolozott, melynek következtében a gépjárművek utasai, összesen 4 fő sérült meg; 2 eszméletét vesztette, 1 kiröpült a járműből, 1 férfi pedig beszorult a személyautóba.

gyakorlat


A kis tehergépjármű szállítmánya (klórgáz palack és kénsavat tartalmazó hordó) az ütközés következtében megsérült. A klórgáz a szabadba áramlott ezzel veszélyeztetve a környezetét. A 200 literes kénsavas hordó kilyukadt a benne szállított veszélyes anyag a szabadba folyt.

gyakorlat


A balesethez a működési terület szerinti böhönyei önkéntes tűzoltókon kívül a kaposvári, marcali és a nagyatádi egységek is vonultak összesen 5 tűzoltógépjárművel 24 fő.

gyakorlat

A helyszínre érkező tűzoltók a környezet felderítése közben végrehajtották a Boronka termálfürdő területén rosszul lett dolgozó mentését, majd vegyvédelmi ruhában a balesetet szenvedett két gépjárműből feszítő-vágó berendezés segítségével kimentették a sérültet. A sérült klórgáz palackot palackmentő berendezésbe helyezték, megakadályozva ezzel a mérgező gáz további szabadba jutását. A kilyukadt hordón Havaria tapasszal gátolták meg a szivárgást.

gyakorlat


Ezzel párhuzamosan az E-ON szakemberei feszültségmentesítették az érintett utca felsővezetékét. A feladatok végrehajtása közben a helyszínre riasztott Veszélyhelyzeti Felderítő Csoport meteorológiai méréseket végzett, az eredmények és a klórpalack adatai alapján ALOHA programmal kiterjedési modellt készített. A térinformatikai rendszer használatával a veszélyeztetett területet meghatározták, és az adatokat a nagybajomi polgármesteri hivatalban összeült települési polgári védelmi parancsnokságra juttatták el.

gyakorlat

A veszélyes anyag kiszabadulása a feltételezés szerint 520 fő lakost és 300 fő intézményi személyt érintett volna. A gyors és hatékony beavatkozásnak köszönhetően lakosságvédelmi intézkedésekre nem volt szükség.



gyakorlat

gyakorlat

Fotók: Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Címkék: igazgatóság, veszélyes, katasztrófavédelmi, megyei, Somogy, kék hírek