Nagy erejű vihar csapott le Balatonföldvárra. A magaspart leszakadt, emberek sérültek meg. A Somogy Mentőcsoport tagjai közösen siettek a segítségükre. "Segítséget kérünk, vétel"-hangzott el rádión. Mindez szerencsére csak egy gyakorlat. Ilyen veszélyhelyzet azonban bármikor előfordulhat, és az esetek többségében az önkéntes szervezetek speciális tudására is szükség lehet. Most az együttműködést gyakorolták. "Egy kárhelyen, teljesen más szabályok szerint kell működni, mint egy munkahelyen, ezeket a szabályokat, ezeket a jelentési kötelezettségeket ezeket gyakoroljuk, hogy ez flottul működjön, és úgy tűnik most, hogy ezen a gyakorlaton bizonyították, hogy működik, képesek rá"- mondta Heizler György a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója.

A Katasztrófavédelem égisze alatt működő Somogy Mentőcsoport 5 önkéntes szervezet közreműködésével jött létre. A csapatban búvárok, vízimentők, alpinisták, fakitermelők és rádiós szakemberek is dolgoznak."Egy kárhelyen ott ki tudunk építeni egy hírrendszert egy kis és nagy hatótávolságú hírrendszert, amivel a kommunikációt tudjuk biztosítani minden körülmények között, olyan esetben is, amikor nincsen áram, nem működnek a mobiltelefonok, az átjátszók" - mondta Bartha László az S.O.S. Zamárdi Regionális Segélyhívó Alapítvány elnöke.

A katasztrófák megelőzésében az egyik leghatékonyabb eszköz az ország nagyobb tavain a viharjelző rendszer, amely most összesen 300 millió forint értékben újul meg..

Címkék: gyakorlat, katasztrófavédelem, csapat, mentés, Somogy, kék hírek