A 16 éves fiú fehér ingben, fekete nadrágban jött el a tárgyalásra. Szülei és 21 éves nővére kísérték el. A teremben először az ügyésznő beszélt, a vádiratot olvasta fel.  
Emberölés előkészületével és közveszélyokozással vádolja az ügyészség a 16 éves és a 19 éves kaposvári fiút.

A vádirat egy korábbi esetre is kitért, amikor füstbombát készítettek. Eszerint a  16 éves fiú nővére egy Honvéd utcai emeletes házban, albérletben élt a barátjával. A lány féltékeny lett egy szomszédnőre, emiatt összevesztek. Megfenyegette az asszonyt azzal, hogy felgyújtja a lakását, sértő megjegyzéseket tett rá. 2009. nyarán az öccsével és annak 19 éves barátjával megállapodtak, hogy bombát gyártanak, bedobják a szomszédnő lakásába, felgyújtják.

A 19 éves fiatalember sávházi lakásában házilag füstbombát készítettek. Egy júniusi éjszaka nem sokkal éjfél előtt a Honvéd utcai épület lépcsőházába mentek. A lány a bejáratnál maradt és figyelt, hogy jön-e valaki. A két fiú meggyújtotta a füstbombát tartalmazó 10x20 centis csomagot, majd a szomszédnő lakásának előszobájába dobták az ajtó levélbedobó nyílásán át. A fiúk futva menekültek, csatlakozott hozzájuk a bejáratnál várakozó lány is.

A bomba erős fénnyel, füsttel, sistergő hanggal égett. A háziasszony és a barátja ébren voltak, eloltották a tüzet. A műanyag padló 35x25 centis területen kiégett, 33 ezer forint kár keletkezett. A füstbomba kereskedelmi forgalomban is könnyen beszerezhető szervetlen karbonátokat tartalmazott. Szakértők szerint a keletkező tűz a szomszéd lakásokra is átterjedhetett volna, a lakók könnyen füstmérgezést kaphattak volna, a lángok milliós értékeket veszélyeztettek.

 

Bombát szereltek össze fiatalok egy kaposvári lakásban

A 16 éves fiú egy kaposvári középiskola 9. osztályos tanulója volt. A 2009/10-es tanévben tanulmányaival és magatartásával több probléma akadt, évet kellett ismételnie. A pszichológus szakértők szerint a 16 éves fiú személyiségfejlődése még nem zárult le. Éretlen, kiforratlan, infantilis fantáziák és megnyilvánulások jellemzik. Befolyásolható, megfelelni vágyó, a vágyai mentén sodorható, a tettei következményeivel nem számol. Érzelmei sekélyesek, a frusztrációt, kudarcot nehezen tűri. Indulatait, vágyait fantáziával vezeti le. Személyisége enyhe fokban korlátozta abban, hogy tette következményeit felismerje.

A 16 éves és a 19 éves fiú évek óta jó barátságban volt. A fiatalabbik fiú 2009. nyarán beleszeretett egy lányba, aki nem viszonozta az érzelmeit. Az elutasítás megviselte a fiút. 2010. áprilisában megtudta, hogy a lány más fiúval jár, ekkor elhatározta, hogy bosszúból felrobbantja. Ezután követte, megfigyelte a volt szerelmét. Egyik osztálytársát megkérte, hogy számoljon be a lány napirendjéről, többször felhívta telefonon a barátját, hogy merre jár a lány. Megtudta, hogy a sértett a barátaival a Berzsenyi parkban szokott beszélgetni. A megfigyelést látta a lány és a baráti társasága, megijedtek a furcsán viselkedő fiútól. A 19 éves fiatalember élettársa többször felhívta a lányt a Honvéd utcai albérletükbe, ahol ilyenkor váratlanul megjelent a 16 éves fiú, hogy a volt szerelmével kapcsolatot létesítsen.

A kamaszfiú néhány éve kezdett a kémia iránt komolyabban érdeklődni, a robbanószerek az idősebb barátját is érdekelték. Az interneten tájékozódtak a bombák előállításának lehetőségeiről, módjáról. A robbanószerkezet alapja TATP volt, vagyis triaceton-triperoxid. Ennek előállításához kénsav kell, amit akkumulátorsavból nyernek. A robbanóanyag előállításához szükséges acetont a 16 éves fiú egy gyógyszertárban vette, a hidrogén-peroxidot egy fodrászkellékeket árusító boltban vásárolta. Ezek könnyen hozzáférhető anyagok. Májusban a kamaszfiú kénsavból, hidrogén-peroxidból és acetonból próbaanyagot készített, amit egy lakatlan hétvégi házban fel is robbantott a Szentpáli utcában. Az interneten talált feljegyzések alapján a Honvéd utcai albérletben triaceton-triperoxidot készítettek, a tűzhelyen összemelegítették a kénsavat, az acetont és a hidrogén-peroxidot, majd egy tálcán hagyták megszáradni. Másnap műanyag edénybe tették. Egy darabot meggyújtottak belőle, ami hirtelen fellángolt.

A 19 éves fiatalember visszavitte a Honvéd utcai albérletébe a robbanószert. Azt mondta a barátjának, hogy lyukasszon ki egy szódásszifont, abba tegyék az anyagot. A 16 éves fiú édesapja Lonka-hegyi  házának melléképületében készített egy távirányítással működtethető villogtató szerkezetet. Dobozba tett egy játékautóból kiszerelt távirányítási egységet kék ledekkel, egy sima izzóval, kívülre antennát erősített. Ezt egy kisméretű, játékokhoz használt távirányítóval lehetett működtetni. Május végén a szódásszifont a 19 éves fiatalember albérletébe vitték. Másnap elkezdték összerakni a robbanószerkezetet. Egy műanyag tasakba csomagolták a triaceton-triperoxidot, ezt a szódásüvegbe tették egy gyújtószállal együtt, amit a lyukakba vezettek. A szifonhoz ragasztottak egy kerékpárizzó foglalatot egy letört búrájú égővel, ami a gyújtást biztosította volna. A szódásüveg aljára egy vevőegységet rögzítettek, amit egy távirányítású gyerekjátékból szereltek ki. A vevőegységhez adó is tartozott.

Exkluzív interjú a kaposvári bombakészítő barátaival

 

A bombát a Berzsenyi parkban egy pad alá akarták elásni, ahol a lány gyakran tartózkodott a barátaival. A vádlottak meg is kezdték az ásást, de a föld túl keménynek bizonyult, ezért feladták. A 16 éves fiú hazament. A 19 éves barátja is visszatért az albérletébe. Ott élettársával megbeszélték a történteket. A barátnője egyébként nem vett részt a bombakészítésben. Megijedtek, hatástalanították a robbanószerkezetet. A szódásüveget vízzel engedték tele, a wolframszálat elvágták. A 19 éves fiatalember és a barátnője bejelentést tettek a rendőrségen.

A nyomozók aznap este lefoglalták az anyagmaradványokat a Honvéd utcai albérletben. Az igazságügyi vegyész szakértő szerint ez házilag előállított bomba volt. A mérnök szakértő megállapította, hogy a szifon, a lőporszál, a fehér anyag, a távirányító és az elektronika olyan egységet képezett, ami robbanást idézhetett volna elő. Ez a közelben lévők életének kioltására, maradandó fogyatékosság okozására alkalmas volt.

A 16 éves fiú ártatlannak vallotta magát a bíróságon. A füstbombáról azt mondta, hogy a barátaival az albérletben voltak együtt, amikor a 19 éves fiatalember rájuk szólt, hogy fussanak ki, és csak később csatlakozott hozzájuk. Azt vallotta, hogy a bombakészítést a 19 éves fiú csak rá akarja kenni. Barátok voltak, sokat lógtak együtt, ő nem ellenkezett, ha kértek tőle valamit, felnézett az idősebb barátjára, de ma már látja, hogy csak kihasználták, állította. Adtak neki egy szódásszifont, és ráparancsoltak, hogy lyukassza ki, amit ő egy ácskapoccsal és egy egy baltával meg is tett. Egy távirányítót kellett rászerelnie. A barátai azt mondták, hogy ebből egy bomba lesz, amit akár egymillió forintért is el tudnak majd adni. Megfenyegették azzal, hogy felrobbantják a szülei házát, ha elárulja őket. Bezárták a lakásba, hogy ne szóljon a rendőröknek, később azonban kiengedték. -Biztosan rájöttek, hogy bemegyek a rendőrségre, ezért megelőztek, és ők jelentettek fel engem- tette hozzá. -A lánnyal, akit állítólag fel akartam robbantani, jóban voltam. Alsó tagozatban a barátnőm volt, aztán azt szerettem volna, ha újra járunk, de ő egy évfolyamtársamat választotta. Csak ennyi volt- mondta a 16 éves fiú.

A barátja szerint korántsem. A 19 éves fiú nem tett vallomást a bíróságon, de bűnösnek érezte magát. A rendőrségi vallomását tartotta fenn, amiben terhelő dolgokat mondott a fiatalabbik fiúra. -Amikor napokig mondogatta, hogy elrabolja a szerelmét, és egy hűtőbe zárja, megijedtünk- fogalmazott a nyomozóknak. A hűtőt ki is dobtuk emiatt. Hagytam, hogy nálam csinálja meg a bombát, de csak azért, hogy később hatástalanítsam, ezért játszottam a keze alá-mesélte. Ha nem az én konyhámban teszi, megcsinálta volna máshol a robbanószerkezetet. Először a lány ballagásán, az iskolájában akart robbantani, de mondtam neki, hogy ott a betonon nem tudjuk elásni a bombát- említette. -Féltem, hogy egy kisgyerek a házban távirányítós játékot használ, ez adta a végső lökést, hogy a rendőrséghez forduljak- indokolta.

Végül a 16 éves fiú 21 éves nővére tett vallomást, aki a harmadrendű vádlott az ügyben. Azt mondta, hogy ártatlan, nem is volt indítéka arra, hogy haragudjon a szomszédnőre. Akkor már szakított a barátjával, a szomszédasszonyt pedig csak egyszer látta, amikor éppen a holmiját akarta elvinni a volt párjától, és veszekedtek emiatt. A nő kijött a lakásából, és beleszóltba vitába. Az utcán fel sem ismerném, ezt az asszonyt, és a füstbombás eset napján egy ismerősömmel voltam, jelentette ki. A kérdésre, hogy a 19 éves fiatalember miért tett terhelő vallomást rá, azt felelte, hogy azért, mert ellenezte a baráti kapcsolatát az öccsével. Az ügy tanúk kihallgatásával folytatódik majd.

Címkék: emberölés előkészítése, távirányító, közveszély, bomba, robban, kék hírek