A hosszú hétvégén, szombat éjszaka lopták le a karádi templomról a réz ereszcsatornákat. 17 métert. Amíg felérték, lehúzkodták az épületről. Pedig minden éjszaka ki van világítva, mégis elvitték...

Valószínűleg lekapcsolták a világítást, tudták, hogyan kell – mondja a polgármesterasszony. És ha már ott voltak, elvitték a szomszéd emlékház elől a Kodály Zoltán szobor emléktábláját. Barbár módon letépték a márvány talapzatról.

5 éve polgárőrség működik Karádon. Ennek köszönhetően ritkák a lopások.

Baranyai Károlyné polgármester azt mondja: az ellen nem tudnak mit tenni, hogy a bűnözők nagyon jó technikával felszereltek, ezért ahogy megjelenik a polgárőr valahol, azonnal értesítik egymást.

Balatonlellén is az ereszcsatornákat lopták el az egyik állami üdülőről. Két hete egy balatonboglári patikáról vitték el a réz ereszcsatornákat. Erről a százéves étteremről pedig a régi táblát vágták le. De a legmegdöbbentőbb eset Balatonfenyvesen történt, 26 csatornafedlapot loptak el, négy utcát le kellett zárni. De a legtöbb fémlopás Lellén és környékén volt. A lellei polgárőrök ezért most fokozottan járőröznek.

Peszt Péter, a Lellei Polgárőr Egyesület és a Somogy Megyei Polgárőr Szövetség elnöke azt mondja: ha sikerül beazonosítani, hogy mely időben jönnek bizonyos csapatok, akkor a polgárőrök fokozott járőrszolgálatat látnak el. Ennek eredményekét sikerült is jó pár rendszámot, autószínt is továbbítaniuk a rendőrség felé.

A fonyódi rendőrkapitányság nyomoz minden ügyben. Január óta csak az ő területükön 23 fémlopás történt. A nyomozásra való tekintettel érdemi információt nem adhatnak, de vannak eredmények.

Lengyel Tibor, a Fonyódi Rendőrkapitányság megbízott vezetője szerint behatárolhatóak a helyszínek, valószínű, hogy elszigetelt, illetve területileg egybefüggő esetekről is szó van. Úgy néz ki, hogy sikerül szűkíteni az elkövetői kört, illetve sikerül a felvevőhelyet, tehát az értékesítést behatárolni.

A rendőrség és a polgárőrség is kéri: ha valaki gyanús autót és embereket lát a Balaton-parton, azonnal értesítse őket.

 

Címkék: fosztogatnak, fedlap, Karád, tolvajok, Balatonfenyves, Balaton, kék hírek