A nagykorú személyek a kis tűzijáték terméket - a petárda kivételével - december 28-a és 31-e között engedély nélkül megvásárolhatják, birtokolhatják, illetve egy időben összesen 3 kg bruttó tömegig a megfelelő óvintézkedések betartásával tárolhatják, és a használati utasításban meghatározottak szerint december 31-én 18 órától másnap reggel 6 óráig felhasználhatják.

Amennyiben a pirotechnikai termékeket (tűzijáték rakéták, bombák, bombetta telepek) nem használták fel, akkor azokat öt napon belül a forgalmazónak vissza kell szállítani, aki ezt köteles térítés nélkül visszavenni.

A pirotechnikai termékek tárolásra, felhasználásra vonatkozó szabályok a következők:
-                     Pirotechnikai termékeket soha ne tároljunk tetőtérben, alagsorban, pincében és tűzveszélyes anyagokkal együtt.
-                     Ügyeljünk arra, hogy pirotechnikai termékhez gyerek semmiképpen se férhessen hozzá.
-                     Pirotechnikai terméket felhasználásig zárt, biztonságos helyen tároljuk.
-                     A pirotechnikai terméket tárolás során ne tegyük ki csapadék, napfény, sugárzó hő és tűz károsító hatásainak, ügyeljünk arra, hogy a termék közelében ne legyen gyújtóforrás.
-                     Elnedvesedett és utána kiszáradt vagy egyéb okok miatt sérült burkolatú pirotechnikai termékeket, valamint olyan pirotechnikai termékeket, amelyeken szagképződés, esetleg melegedés észlelhető, a többi pirotechnikai terméktől azonnal különítsük el, majd a lehető leghamarabb juttassuk vissza a termék forgalmazójához.
-                     A pirotechnikai termékek eredeti szerelési formáját soha ne bontsuk meg, a terméket soha ne szereljük szét.
-                     A közvetlen (kézi) gyújtással szerelt terméket csak a gyújtóhelyet borító védősapkával (védőburkolattal) mozgassuk és szállítsuk.
-                     Felhasználás előtt mindig figyelmesen olvassuk el a termék külső csomagolásán feltüntetett használati útmutatót, s a termék indítását mindig eszerint végezzük.
-                     Tűzijáték rakéták indítást úgy végezzük, hogy az személyi sérülést, tüzet ne okozhasson.

Somogy megyében december 28-a és 31-e között engedéllyel Balatonlellén 2, Kaposváron 8, Siófokon 4, Marcaliban 1, Balatonbogláron 1, Fonyódon 1, Barcson 1, Nagyatádon 2, Csurgón 1 helyszínen árusítanak kis tűzijáték terméket.

A magánszemélyek által birtokolható termékek tárolási és felhasználási szabályait az állampolgárok kötelesek betartani. Pirotechnikai termék felhasználására vonatkozó szabálysértés esetén a szabálytalankodó akár 100 ezer Ft pénzbírsággal is sújtható. Ha a tűzvédelmi szabályokat szem előtt tartjuk, akkor az Új Év kezdetét is felhőtlenül ünnepelhetjük.

Címkék: pirotechnika, Katasztrófavédelem, tűzijáték, Somogy, kék hírek