A boltosok tapasztalatai szerint mindent lopnak a tejtől a halászlé kockáig, pedig augusztus óta egy csokiért is bezárhatják az elkövetőt.

Az egyik bevásárlóközpont üzletében néhány hónapja szerelték be a jelzőrendszert. Előtte havonta próbáltak lopni náluk. Most, az ünnepek előtt biztonsági őrt is szerződtetnek, mert egyre több bolti szarka összpontosít a termékekre.

Az élelmiszerboltokban nincs szezon. Az ilyen üzletekben szinte napi probléma, hogy próbálnak valamit ellopni. Szerencsére általában nem sikerül, mert az eladók időben észreveszik. Gyakran élemiszert próbálnak elcsenni.
- Régen a dezodor volt a sláger meg a cigaretta, a szesz, most a virsli, a fölvágott, bármi, amit el tudnak tenni - magyarázza Csatos Sándorné a Szondi utcai élelmiszerüzlet vezetője.

Ezt a kisebb üzletekben is észrevették, és hajlandóak néha több százezret is fizetni a figyelőkamerákért. A szakemberek szerint a kamerarendszerek iránt 20-30%-kal nőtt az érdeklődés.

Augusztusban a törvény is változott. Már kis értékű lopásért is bevihetik az elkövetőt. Az elmúlt 3 és fél hónapban csaknem 700 feljelentés tettek tulajdon elleni szabálysértés miatt. 110 esetben őrizetbe is vették az elkövetőt. Két éve a 20 ezer forint alatti lopás még nem a rendőrséghez tartozott és kevesebben jelezték. Akkor egész évben 1200 ilyen eset történt Somogyban. A rendőrök tapasztalatai szerint a visszaesők az új szabályok miatt jobban meggondolják, lopjanak-e.

- Függetlenül attól, hogy nem állnak pontos összehasonlító statisztikák számunkra az eltelt rövid idő alatt, hogy mennyiben változott a jogkövetése az embereknek, mindenképpen visszatartó erőről beszélhetünk ennek kapcsán - Bíró Gábor, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

Ilyenkor ugyanis a bíróság gyorsított eljárásban elzárásra vagy pénzbüntetésre kötelezheti az elkövetőt.

Címkék: Bolti lopások, kamera, biztonsági őr, kék hírek