A megfenyegetett gyermekek szülei azóta sem tudják, mit tehetnének.

- Úgy gondoltam, a milliomos csemete szülei majd mindent elintéznek, és hiába is próbálkozunk egy feljelentéssel. Jobbnak láttam, ha kiköltözik a fiam, mert nem volt biztonságban. Még mindenkiben él az emléke a két évvel ezelőtti kaposvári Táncsics Mihály Gimnázium egykori diákjainak kegyetlen gyilkossága. Senki sem akarhatja, hogy megismétlődjenek az események – mondta el az egyik, neve elhallgatását kérő szülő.

– A  problémás gyerek ebben az évben érkezett, és a fiúknak egy percig sem volt nyugtuk tőle. Ha befordult az öngyújtógáztól, ami gyakran előfordult, nyitott szájjal, csorgó nyállal, vérben forgó szemekkel fetrengett a földön.

kés

illusztráció

- Ilyenkor nagyon féltek a kigyúrt sráctól, mert gyakran dühöngött is – mesélte egy másik felháborodott szülő. – Egy este a késével hadonászott, és minden ok nélkül megdobta az egyik srácot vele.  Amikor megkérték, fejezze be, odament egy másikhoz, és felszelte a könyve lapjait. Azt mondta, látod, milyen simán elvágja?  Így vágná el a torkod is! Nem normális! - tette hozzá.

A megfélemlített szobatársak közül már többen kiköltöztek a kollégiumból, és van, aki épp’ most intézi ezt. Úgy gondolták, a társuk bármikor beválthatja brutális ígéretét, ezért napokig aludni sem mertek. Miután a hétvégére hazautaztak, és otthon elmondták szüleiknek a velük történteket, együtt úgy döntöttek, gyerekeik életveszélyben vannak, ezért inkább a kényelmetlen mindennapos bejárást, utazást választják. A Kapospont úgy tudja, a dúsgazdag nagyvállalkozó fiának nem ez az első esete, amikor a magatartási problémái miatt meggyűlt a baja a tanáraival. Már több iskolából eltanácsolták. Többen úgy vélik, a szülők magas szintű kapcsolatai azok, ami miatt még nem kötöttek ismét útilaput a fiú talpára.

A helyzetet jól ismerő pedagógusok és a kollégium vezetője az intézmény pszichológusának segítségét is igénybe vették. Azt remélték, hogy az antiszociális magatartású fiatallal a kialakult problémát a szakember megbeszélheti, ám az ő próbálkozása is kudarcot vallott. Az egyik fültanú azt mondja: az egész épület visszhangzott az őrjöngő fiú hangjától, és azt ordítozta: Nem vagyok bolond!

Úgy tudjuk, a fenyegetés után azonnal értesítették az agresszív kamasz szüleit is, akik közül az édesanya maga is vezető pedagógus. Miután részletezték számára a történteket, az édesanya felháborodottan közölte: úgy gondolja, semmi furcsa nincs fia viselkedésében, és nem érti, mi a probléma vele.

A cikkben nem kívántuk megjelölni a diákok és pedagógusok személyét, sem a települést, sem pedig a lakóhelyeket, annak ellenére, hogy valamennyi tényadattal rendelkezünk. Az ok az, hogy valamennyi érintett igen kényelmetlennek és kényesnek érezte a helyzetét. Valóban az, és főként a megfenyegetett és a felnőttektől joggal segítséget váró diákoké. Ők ugyanis csak a felnőttekben bízhatnak! Azt remélik, hogy mielőtt újabb tragédia történik, intézkednek.

Címkék: diákterror, kollégium, fenyegetés, kés, Somogy, kék hírek