Amint arról a Kapospont már beszámolt, a fiatal férfi alvajárás közben megkéselte a 17 éves sógorát tavaly nyáron Siófokon. A két fiatalember egy átmulatott éjszaka után közös szobában tért nyugovóra. Hajnalban a tettes egy késsel nyakon szúrta a fiú. Majdnem halálos sebet kapott a sértett, akivel korábban nem volt konfliktusa a késelőnek.

Emberölés bűntettének kísérletével vádolta az ügyészség a 25 éves csépai férfit, mert késsel támadt a sógorára. De az orvosszakértők megegyeztek abban, hogy tettét alvajáróként, tudatzavarban követte el. Ebben az állapotban képtelen volt cselekedete következményeit felismerni. Az orvosszakértő szerint betegsége nem gyógyítható, az ismétlődő állapotot a gyakori alkoholfogyasztás és az alváshiány is kiválthatja.

Tavaly júniusban a fiatalember összeveszett a feleségével, majd a tatabányai lakásukról elutazott, hogy a Balaton mellett pihenjen.  Siófokon szobát vett ki egy panzióban, ezután meglátogatta anyósát és a 17 éves sógorát. Este a belvárosban sokat vedelt, a fiú is elkísérte, de alig ivott. Éjjel 2-kor fejezték be a görbe estét. A férfi a szállodából a rokonaihoz ment aludni, magával vitte a személyes holmiját. A sógorával egy szobában feküdt le. Hajnali 6 órakor felébredt, alvajáróként kibontott a csomagolásából egy konyhakést, amit egyébként ajándéknak szánt. A hátán alvó sógor mellkasára ült, és többször nyaktájékon szúrta. Az erős, de pontatlan döfésekre a sértett felriadt. Dulakodni kezdett a támadójával, megpróbálta lefogni a kezét. Ekkor a zajra a szobába szaladt az anyósa, aki a nyakánál fogva lerángatta a sértettet a fiúról. Közben a vádlott tovább szurkált a sógora felé. A sérültet mentő szállította kórházba. Könnyű sérülést szenvedett, de a szakértő szerint fennállt a lehetősége annak, hogy halálos sebet kapjon.

A tanúk szerint a férfi maga is megdöbbent attól, hogy mit tett. Ő sem talált rá magyarázatot. A család azonban igen. Ők azt állították a bírósági tárgyaláson, hogy az informatikus szakmájú, de munkanélküli férfi kisebb összegeket lopott a felesége fodrászüzletéből. A pénzért mindannyiukat meggyilkolta volna, állították. A bíróság azonban nem fogadta el a feltételezésüket.

Az alvajárót eddig a budapesti Igazságügyi Elmemegfigyelő Intézetben gyógykezelték (bár egyes szakértők szerint a betegsége nem gyógyítható) a Somogy Megyei Bíróság döntése alapján. Ezt most megszüntette a fellebviteli bíróság, mert nem látta a lehetőségét annak, hogy a férfi újabb bűncselekményt kövessen el- vagyis alvajárás közben erőszakoskodjon valakivel. Az ilyesmi egyébként nagyon ritka, csak egy-két hasonló esetet ismer a nemzetközi szakirodalom.   

Címkék: kék hírek