Jelentős változás kezdődik időjárásunkban. Dél felől egy mediterrán ciklon közelíti meg hazánkat, ennek hatására a hétvégén változékony, mozgalmas idő várható. Eleinte a ciklon előoldali, enyhe áramlásában leszünk, így folytatódik az enyheség, szombaton még 10 fok fölé melegedhet a levegő.

Borult lesz az ég és összességében többfelé várható eső, zápor. A csapadékhullásban azonban hosszabb szünetek is lehetnek.

Vasárnaptól azonban a ciklon hátoldali, hideg áramlásába kerülünk. A szél északira fordul, megerősödik és ezzel megkezdődik a sarkvidéki eredetű hideg levegő beáramlása. Erős lehűlés várható, a nap második felében az esőt havas eső, majd havazás váltja fel. Helyenként néhány cm-es hóréteg is kialakulhat.

Hétfőn eleinte még előfordulhat kisebb havazás, majd napközben távolodik a ciklon, csökken a csapadékhajlam. A nappali hőmérsékletek már egész nap fagypont alatt alakulnak. 

A következő három nap időjárása Somogyban: 

Szombat: borult lesz az ég, csak néhol szakadozhat fel a felhőzet. Többfelé várható eső, zápor. A délkeleti szél megerősödik. A nappali hőmérsékletek 9-13 fok között alakulnak. Késő estére 6-8 fok közé hűl a levegő. 

Vasárnap: borult idő várható többfelé csapadékkal. Eleinte eső várható, majd a délutáni, esti óráktól egyre inkább havazás valószínű. Az északnyugati szél megerősödik. A hajnali órákra 3-5 fok közé hűl a levegő. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 3-5 fok között alakulnak. 

Hétfő: eleinte még előfordulhat kisebb havazás, majd napközben fokozatosan megszűnik a csapadék. Az északnyugati szél erős lesz, emiatt néhol kisebb hófúvás is előfordulhat. A hajnali órákra -4,-2 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek -3,-1 fok között alakulnak. 

Távolabbi kilátások: a jövő hét keddtől nyugalomba jut felettünk a hideg levegő, napos, száraz idő várható. Erős lesz az éjszakai lehűlés, többfelé -10 fok közelébe hűl a levegő és többnyire a nappalok is fagyosak lesznek. Kisebb enyhülés majd péntektől valószínű. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: somogy megye, kaposvár, időjárás