A hosszútávú anomália előrejelzések szerint összességében az átlagosnál enyhébb idő valószínű, ami természetesen nem zárja ki az átmeneti erősebb lehűléseket. Az átlagosnál kissé csapadékosabb lehet a hónap.

A következő időszakban is folytatódik a változékony idő. Eleinte a ciklon előoldali enyhe áramlások uralkodnak felettünk, így marad az átlagosnál több fokkal enyhébb idő. Január 6. után azonban átalakulás kezdődik Európa légkörében. Megszűnik az enyhe időt okozó atlanti áramlás, ugyanakkor a Brit-sziget felett egy blokkoló anticiklon épül fel. A magasnyomású légköri képződmény blokkolja az enyhe délnyugati áramlásokat és szabad utat biztosít az északi hideg, fagyos légtömeg délebbi szélességek felé terjeszkedésének. A Kárpát-medence térségében is jelentősebb lehűlés kezdődik, amelynek tartóssága még kérdéses. A valószínűbb forgatókönyv szerint a hónap második felében leépülhet a blokkoló anticiklon és ezzel együtt ismét visszatérhet az enyhe nyugati, délnyugati áramlás.

Az áramlások gyengülésével azonban hidegpárnás időjárási helyzet is kialakulhat, ami jelentősen befolyásolhatja a hőmérsékletek alakulását. Ebben az esetben 2 méteres magasságban még tovább tarthat a hideg, fagyos időszak.  

Megjegyzés: az anomália előrejelzés megmutatja, hogy egy adott időszak időjárása mennyiben térhet majd el a sokéves átlagtól. A pozitív anomáliás, azaz összességében az átlagosnál enyhébb hónap nem jelenti azt, hogy az adott időszakban nem fordulhat elő átlag alatti hőmérséklet. A hosszútávú előrejelzés a szokásosnál bizonytalanabb, ezért csak jelzésértékű.

1. Ábra: a CFS modell hőmérsékleti anomália előrejelzése novemberre. 

null

2. Ábra: a CFS modell csapadék anomália előrejelzése novemberre. 

null

3. Ábra: a Brit-szigetek térségében egy blokkoló anticiklon épül ki amely elzárja az enyhe léghullámok útját. Európa középső területei felett északira vált az áramlás, ennek hatására jelentős lehűlés kezdődik. 

null

4. Ábra: a hónap második felében visszarendeződés kezdődhet Európa légkörében, átmenetileg megszűnhet a hideg levegő utánpótlása. Az enyhülés mértéke azonban még nagyon bizonytalan. 

null

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: január, somogy megye, kaposvár, időjárás