Tőlünk délre egy mediterrán ciklon örvénylik, ennek előoldali áramlásában ma még enyhe és átmenetileg nedvesebb léghullámok érkeznek fölénk. A ciklon fő csapadékzónája érintheti a déli tájakat.

Szerdán már a légörvény hátoldali, hideg áramlásába kerülünk. Északira fordul és megerősödik, helyenként viharossá fokozódik a szél. Újabb lehűlés kezdődik, napközben már nem lesz melegebb 6-8 foknál.

Csütörtök hajnalra gyengül a légmozgás, így ismét erősen lehűl a levegő. Napközben eseménytelen, többnyire napos, de kora téliesen hideg idő várható. 

A következő három nap időjárása Somogyban: 

Kedd: többnyire erősen felhős idő várható és többfelé valószínű eső, zápor. A délnyugati szél megélénkül. A nappali hőmérsékletek 9-11 fok között alakulnak. Késő estére 5-7 fok közé hűl a levegő. 

Szerda: felhőátvonulások várhatók több-kevesebb napsütéssel. Az északi szél erős, időnként viharos lesz. A hajnali órákra 4-6 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 6-8 fok között alakulnak. 

Csütörtök: változóan felhős, napos idő várható. A szél délnyugatira fordul is megélénkül. A hajnali órákra -4,-2 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 5-7 fok között alakulnak. 

Távolabbi kilátások: pénteken egy melegfront éri el hazánkat, ennek hatására ismét emelkedik a hőmérséklet, de közben átmeneti csapadék is lehet. A hétvégére újabb lehűlés körvonalazódik. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: enyhülés, szél, hőmérséklet, november, zápor, meleg, köd, zivatar, fagy, lehűlés, ősz, eső, csapadék, időjárás