A közelgő frontrendszer előterében még meleg levegő érkezik fölénk, így pénteken is folytatódik az átlagosnál jóval melegebb idő. A nap nagy részében még nem valószínű csapadék, hosszabb-rövidebb napos időszakok is lehetnek.

Szombaton megérkezik a hidegfront ami lelassul, hullámot vet felettünk, így még a vasárnap időjárását is meghatározza majd. Több hullámban érkezik majd a csapadék, összességében sokfelé várható eső, zápor, zivatar. A csapadék mennyisége és területi eloszlása bizonytalan. Lehűlés kezdődik, de jelentős lesz a hőmérsékleti kontraszt az egyes tájak között. A tartósan csapadékos helyeken 20 foknál is hűvösebb lehet, ugyanakkor a még gyengén felhős tájakon 25 fok fölé emelkedhet a hőmérséklet. 

A következő három nap időjárása Somogyban: 

Péntek: változóan fátyolfelhős, napos idő várható. A délnyugati szél megerősödik. A nappali hőmérsékletek 28-30 fok között alakulnak. Késő estére 22-24 fok közé hűl a levegő. 

Szombat: egyre több lesz felettünk a felhő, helyenként azonban még előfordulhat kevés napsütés. Napközben egyre többfelé várható eső, zápor, zivatar. Az északnyugati szél megerősödik. A hajnali órákra 18-20 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek általában 20-25 fok között alakulnak, de a borongós, tartósan csapadékos helyeken 17-18 fok várható. 

Vasárnap: gyakran lesz erősen felhős az ég és többfelé valószínű eső, zápor. Az északkeleti szél megerősödik. A hajnali órákra 15-17 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 20-22 fok között alakulnak. A borongós, csapadékos helyeken 20 foknál hűvösebb lesz. 

Távolabbi kilátások: a jövő hét elején megnyugszik az idő, a frontok ismét elkerülik térségünket. A hétvégéig kellemes késő nyárias időre számíthatunk.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: meleg, hőség, szeptember, forróság, hőmérséklet, enyhülés, eső, lehűlés, nyár, szél, csapadék, zivatar, zápor, időjárás