A következő napokban egy anticiklon alakítja időjárásunkat. A magasnyomású légköri képződmény távol tartja tőlünk a frontokat, a leszálló légmozgások hatására túlnyomóan napos, száraz idő várható.

Az anticiklon fölé egyre melegebb léghullámok érkeznek, így tovább emelkedik a hőmérséklet, országos kánikulára számíthatunk. A napi középhőmérséklet már 25 fok felett alakul, így Somogyban is életbe lép az elsőfokú hőség figyelmeztetés. 

A következő három nap időjárása Somogyban: 

null

Hétfő: napos, száraz idő várható. Az északkeleti szél kissé megélénkül. A nappali hőmérsékletek 32-34 fok között alakulnak. Késő estére 24-27 fok közé hűl a levegő. 

null

Kedd: marad a nagyrészt napos, száraz idő. A változó irányú szél kissé megélénkül. A hajnali órákra 19-22 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 32-34 fok között alakulnak. 

null

Szerda: többnyire napos, száraz idő várható, néhol azonban átmenetileg megnövekedhet a gomolyfelhőzet. A délkeleti szél megélénkül. A hajnali órákra 19-22 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 33-35 fok között alakulnak. 

null

Távolabbi kilátások: szombatig marad a hőség, majd vasárnap napközben egy záporokat, zivatarokat és bizonytalan mértékű lehűlést okozó hidegfront éri el térségünket. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: somogy megye, időjárás, kaposvár