Tőlünk délnyugatra egy mediterrán ciklon örvénylik ennek áramlási rendszerében nedves, pénteken még igen enyhe léghullámok érkeznek fölénk. Több hullámban érkezik majd a csapadék, napközben átmenetileg elvékonyodhat a felhőzet. Átmenetileg tovább erősödik a nappali felmelegedés, helyenként már 10 fok közelébe emelkedik a hőmérséklet. 

Az esti, éjszakai órákban újabb csapadékzóna éri el térségünket, ezzel egyidőben pedig a ciklon hátoldalán megkezdődik a hideg, sarkvidéki eredetű levegő beáramlása. 

Szombat hajnalban az addigi esőket egyre inkább havas eső, majd havazás váltja fel, ezt követően azonban csökken a csapadékhajlam, elvékonyodik, felszakadozik a felhőzet. Erős lehűlés kezdődik, a hétvégén már napközben sem lesz melegebb 0 foknál. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

null

Péntek: többnyire borult idő várható, helyenként azonban átmenetileg felszakadozhat a felhőzet. Összességében többfelé valószínű eső, a csapadékhullásban azonban hosszabb szünetek is lehetnek. A változó irányú szél megerősödik. A nappali hőmérsékletek 6-8 fok között alakulnak, de azokon a tájakon ahol elvékonyodik a felhőzet ott kevéssel 10 fok fölé melegedhet a levegő. A késő esti órákra 3-5 fok közé hűl a levegő.

null

Szombat: eleinte borult idő várható többfelé havas esővel, kisebb hóeséssel, majd napközben fokozatosan csökken a csapadékhajlam, felszakadozik a felhőzet. Az északnyugati szél megerősödik. A hajnali hőmérsékletek 0 fok körül alakulnak. A délutáni órákra 0,+2 fok közé enyhül a levegő. 

null

Vasárnap: napos, száraz idő várható, csak néhol növekedhet meg kissé a felhőzet. A délkeletire forduló szél megélénkül. A hajnali órákra -7,-5 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 0 fok körül alakulnak. 

null

Távolabbi kilátások: a jövő hét nagy részében anticiklonális hatások alakítják időjárásunkat, csendes, párás, helyenként tartósan ködös, eseménytelen idő várható. Délkeleti áramlással már enyhébb léghullámok érkeznek fölénk, ennek hatására fokozatosan gyengül az éjszakai lehűlés és erősödik a nappali felmelegedés. A jelenlegi számítások szerint idén sem valószínű fehér karácsony. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: somogy megye, időjárás, kaposvár