Egy közelgő gyenge hidegfront előterében meleg, de már kissé nedvesebb, labilis léghullámok érkeznek fölénk. Csütörtökön további felmelegedés várható, fokozódik a fülledtség. A délutáni, esti óráktól erősebben megnövekszik a gomolyfelhőzet és átmenetileg egyre többfelé várható zápor, zivatar. A hevesebb gócokban felhőszakadás és jégeső is előfordulhat.

A front mögött pénteken már ismét szárazabb, stabilabb és kissé hűvösebb légtömeg éri el hazánkat. Felszakadozik a felhőzet, ennek ellenére azonban néhány fokkal mérséklődik a nappali felmelegedés.

Szombaton is marad a kellemes nyári idő, komolyabb felmelegedés még nem valószínű. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

Csütörtök: eleinte folytatódik a változóan felhős, napos idő, majd a késő délutáni, esti óráktól erősebben megnövekszik a gomolyfelhőzet és egyre többfelé valószínű zápor, heves zivatar.  A változó irányú szél megélénkül, helyenként megerősödik. A nappali hőmérsékletek 27-29 fok között alakulnak. Késő estére 21-23 fok közé hűl a levegő. 

Péntek: napközben változóan gomolyfelhős idő várható hosszabb-rövidebb napos időszakokkal. Az északnyugati szél megerősödik. A hajnali hőmérsékletek 17-19 fok között alakulnak. A délutáni órákra 25-27 fok közé melegszik a levegő. 

Szombat: változóan gomolyfelhős  idő várható hosszabb-rövidebb napos időszakokkal. A változó irányú szél megélénkül. A hajnali órákra 12-14 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 25-27 fok között alakulnak. 

Távolabbi kilátások: vasárnaptól a jövő hét közepéig fokozódó kánikula várható, majd ezt követően újabb hidegfront érkezik. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: fülledt, felmelegedés, hőség, zivatar, csapadék, tavasz, kánikula, zápor, meleg, nyár, időjárás