A nap nagy részében még igen enyhe idő várható, a déli tájakon 15 fok közeli maximum hőmérsékletek is előfordulhatnak. Csütörtökre átvonul felettünk a front, mögötte pedig már szárazabb, hűvösebb levegő érkezik fölénk. Felszakadozik a felhőzet, a legtöbb helyen hosszabb-rövidebb időre a nap is kisüthet. Mérséklődik a nappali felmelegedés, de még így is az átlagosnál enyhébb idő várható.

Pénteken tovább hűl a levegő, a legmagasabb nappali hőmérsékletek már 5 fok alatt alakulnak. Többnyire a napsütésé lesz a főszerep, legfeljebb néhol növekedhet meg a felhőzet. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Szerda: megvastagszik a felhőzet és átmenetileg egyre nagyobb területen várható eső, zápor. A szél északnyugatira fordul és megerősödik, néhol viharossá fokozódik. A nappali maximum hőmérsékletek még 12-14 fok között alakulnak. Késő estére 5-7 fok közé hűl a levegő.

Csütörtök: a reggeli órákban helyenként még előfordulhat kisebb vegyes halmazállapotú csapadék, majd napközben mindenhol felszakadozik a felhőzet, több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Az északnyugati szél megerősödik. A hajnali hőmérsékletek 1-3 fok között alakulnak. A délutáni órákra 5-7 fok közé melegszik a levegő.

Péntek: napos, száraz idő várható, csak nehol növekedhet meg a fátyolfelhőzet. A változó irányú szél megélénkül. A hajnali órákra -5,-3 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 1-3 fok között alakulnak.

Távolabbi kilátások: a hétvégén télies idő valószínű, helyenként hószállingózás, esetleg kisebb havazás, havas eső sem kizárt. További lehűlés azonban már nem várható, sőt a jövő hét elején már kissé erősödhet a nappali felmelegedés. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: jégeső, szél, felhőszakadás, zivatar, havas, havazás, , csapadék, tél, fagy, front, zápor, eső, időjárás