December első dekádjában ugyan megmutatja magát a tél, a legtöbb hosszútávú, szezonális modell azonban az idei télre gyenge pozitív anomáliával számol, azaz összevetve a három hónapot az átlagosnál enyhébb idő valószínű. Átmeneti hideg, havas időszakok előfordulhatnak, hosszan tartó, rendkívüli hideg időnek azonban a jelenlegi számítások szerint kicsi az esélye. Többnyire anticiklonális hatások alakítják időjárásunkat, így a szokásosnál szárazabb idő valószínű.

A frontmentes anticiklonokban azonban gyakori az úgynevezett "hidegpárnás" időjárási helyzet előfordulása ami befolyásolhatja az előrejelzett hőmérsékleti anomáliákat.

Európa északi, északkeleti tájain folytatódik a hideg levegő felhalmozódása, ezeken a területeken már napközben is kiterjedt fagyok várhatók.

Északnyugat-Európában ciklonok okoznak változékony, de többnyire enyhe időt. A későbbiekben az egyre fokozódó hőkontraszt miatt az Atlanti-óceán még meleg vize felett újabb és újabb ciklonok alakulnak ki, melyek a kontinens nyugati tájait is megközelítik. Az Északon összpontosuló nagy tömegű hideg levegő folyamatosan generálhatja majd a ciklon képződést, így a későbbiekben Európa felett akár tartósabb nyugati, délnyugati áramlás is kialakulhat.

A Kárpát-medence időjárását a tél folyamán két jelentős légköri képződmény alakítja majd. A nyugati ciklonok előoldali áramlásában enyhébb légtömegek érkeznek fölénk, melynek hatására hosszabb-rövidebb időszakokra az átlagos fölé emelkedhet a hőmérséklet. Az atlanti ciklonok gyengülésével, illetve az Észak-Európa felett kiépülő anticiklonok hatására ugyanakkor időről-időre északira válthat felettünk az áramlás, amellyel átmenetileg hidegebb léghullámok érkezhetnek fölénk.

null

A frontszegény, anticiklonos időszakokban a hidegebb légtömeg megülepedhet, konzerválódhat medencénkben. Ez az időjárási helyzet, noha éppen a magasban bekövetkező melegedés hatására alakul ki, jelentősen befolyásolhatja a két méteres magasságra előrejelzett pozitív anomáliát.

Megjegyzés: az anomália előrejelzés megmutatja, hogy egy adott időszak időjárása mennyiben térhet majd el a sokéves átlagtól. A pozitív anomáliás, azaz összességében az átlagosnál enyhébb hónap nem jelenti azt, hogy az adott időszakban nem fordulhat elő átlag alatti hőmérséklet. A hosszútávú előrejelzés a szokásosnál bizonytalanabb, ezért csak jelzésértékű.

null

1. Ábra: az ECMWF modell nyomás anomália előrejelzése december -január-februárra. Összességében tehát a magas légnyomás, vagyis
anticiklonális hatások uralkodhatnak a tél folyamán. Európa nyugati, északnyugati tájain ezzel szemben a ciklonális hatások lehetnek jellemzőek.

null

2. Ábra: az ECMWF modell hőmérsékleti anomália előrejelzése december-január-februárra.

null

3. Ábra: az ECMWF modell csapadék anomália előrejelzése december-január-februárra.

null

4. Ábra: a C3S multi rendszerű modell nyomás anomália előrejelzése december-január-februárra. A modell szintén magas légnyomással számol.

null

5. Ábra: a C3S multi rendszerű modell hőmérsékleti anomália előrejelzése december-január-februárra.

null

6. Ábra: az erősödő Atlanti ciklontevékenység miatt nálunk gyakori lehet a nyugati, délnyugati áramlás.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: somogy megye, időjárás, kaposvár