A következő napokban egy tőlünk délre örvénylő mediterrán ciklon hatása alatt leszünk, így meglehetősen változékony idő várható. Több hullámban érkezik majd a csapadék, összességében kiadós mennyiség is hullhat.
Pénteki esős idő után szombaton átmenetileg csökken a csapadékhajlam, de marad a többnyire borongós idő, majd vasárnap már ismét egyre többfelé várható eső, zápor. A hideg és meleg levegő felettünk keveredik egymással, így változó hőmérsékletek várhatók. A hidegebb időszakokban elsősorban a magasabb dombokon, de néhol síkon is havas eső, átmeneti hóesés sem kizárt.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Péntek: többnyire borult idő várható, csak néhol vékonyodhat el a felhőzet. Napközben egyre többfelé várható eső, zápor. Néhol havas eső, hó sem kizárt. Az északnyugati szél megélénkül, helyenként megerősödik. A nappali hőmérsékletek általában 4-6 fok között alakulnak. Késő estére 2-4 fok közé hűl a levegő.

null

Szombat: többnyire erősen felhős idő várható, kevés napsütés azonban nem kizárt. Elszórtan előfordulhat eső, zápor. A délkeleti szél megélénkül. A hajnali órákra 1-3 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 7-9 fok között alakulnak.

null

Vasárnap: borult idő várható többfelé esővel, záporral. Néhol havas eső is előfordulhat. A változó irányú szél megélénkül, helyenként megerősödik. A hajnali minimum hőmérsékletek 3-5 fok között alakulnak. A délutáni órákra 7-9 fok közé melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: a jövő hét elején szárazabb, hidegebb levegő érkezik fölénk, már a nappali hőmérsékletek is a kora telet idézik. A hét közepén azonban átmenetileg ismét enyhébb és nedvesebb levegő alakítja időjárásunkat.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: somogy megye, kaposvár, időjárás