Eleinte anticiklonális hatások alakítják időjárásunkat, folytatódik a frontmentes idő. Csütörtökön azért már több lesz felettünk a felhő és a köd, zavartalan napsütésre nem számíthatunk.

Pénteken újabb változás kezdődik időjárásunkban, egyre inkább egy mediterrán ciklon hatása alá kerülünk. Megvastagszik felettünk a felhőzet és egyre többfelé várható eső, zápor. A ciklon hátoldalán hidegebb levegő érkezik fölénk, így a magasabb helyeken akár havas eső is előfordulhat.

Tovább mérséklődik a nappali felmelegedés, a csapadékos tájakon nem lesz melegebb 4-5 foknál. Szombaton átmenetileg csökken a csapadékhajlam és kissé erősödik a nappali felmelegedés. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Csütörtök: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett több-kevesebb napsütés is lehet, helyenként pedig tartósan ködös időszakok is előfordulhatnak. A délkeleti szél megélénkül. A nappali hőmérsékletek 6-8 fok között alakulnak, de a ködös tájakon ennél hűvösebb lesz. Késő estére 1-3 fok közé hűl a levegő.

Péntek: többnyire borult idő várható, csak átmeneti felszakadások lehetnek. Többfelé várható eső, zápor. A magasabb helyeken havas eső sem kizárt. Az északnyugati szél megerősödik. A hajnali órákra 1-3 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 4-6 fok között alakulnak.

Szombat: többnyire borult idő várható, csak néhol szakadozhat fel a felhőzet. Szórványosan előfordulhat kisebb eső, zápor. A délkeleti szél megélénkül. A hajnali hőmérsékletek 1-3 fok között alakulnak. A délutáni órákra 7-9 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: vasárnap újabb csapadékzóna érkezik, egyre többfelé várható eső, zápor. A hőmérsékletek ismét az átlagos felett alakulnak. Hétfőtől szárazabb, hidegebb levegő érkezik fölénk, így csökken a csapadékhajlam, már csak elszórtan fordulhat elő futó zápor, hózápor. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: felhőszakadás, jégeső, november, szél, front, ősz, eső, csapadék, zivatar, zápor, időjárás