A hétvégén eleinte anticiklonális hatások alakítják időjárásunkat, csendes idő várható fokozódó ködhajlammal. Az éjszakai órákban képződött köd helyenként csak lassan oszlik fel, máshol pedig a megemelkedett ködből változó vastagságú rétegfelhőzet alakulhat ki. A legtöbb helyen azonban több-kevesebb napsütésre is számíthatunk, a nappali hőmérsékletek pedig kevéssel 10 fok felett alakulnak.

Vasárnap kissé nedvesebb levegő alakítja időjárásunkat, így ismét több lesz felettünk a felhő és néhol kevés csapadék is előfordulhat. Hétfőn ugyanakkor már egy gyenge hidegfront vonul át felettünk, ennek hatására megélénkül, helyenként megerősödik a szél és szórványosan záporok is előfordulhatnak.

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

Szombat: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk, legfeljebb néhol maradhat meg tartósabban a rétegfelhőzet. Az északnyugati szél megélénkül. A nappali hőmérsékletek 11-13 fok között alakulnak. Késő estére 5-7 fok közé hűl a levegő.

Vasárnap: gyakran lesz erősen felhős az ég, csak néhol süthet ki rövid időre a nap. Elszórtan várható kisebb eső, zápor. A délkeleti szél kissé megélénkül. A hajnali órákra 2-4 fok közé hűl a levegő, helyenként köd is képződhet. A derült tájakon gyenge fagy is lehet. A nappali hőmérsékletek 12-14 fok között alakulnak.

Hétfő: többnyire felhős idő várható, legfeljebb rövid napos időszakok lehetnek. Szórványosan kisebb eső, zápor is előfordulhat. Az északnyugatira forduló szél megerősödik. A hajnali órákra 3-5 fok közé hűl a levegő, helyenként köd is képződhet. A nappali hőmérsékletek 10-12 fok között alakulnak.

Távolabbi kilátások: a jövő hét keddtől csendes, az átmeneti ködfoltoktól eltekintve száraz idő várható. A nappali hőmérsékletek néhány fokkal az átlagos felett alakulnak, hidegebb idő a tartósan ködös tájakon lehet.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: jégeső, felhőszakadás, front, időjárás, zivatar, szél, csapadék, ősz, zápor, eső