A következő napokban anticiklonális hatások alakítják időjárásunkat, a változást okozó frontok elkerülik térségünket. Csendes, az átmeneti ködfoltoktól eltekintve száraz idő várható. Több-kevesebb napsütésre mindennap számíthatunk, igaz kisebb körzetekben tartósabban is megmaradhat a rétegfelhőzet. Déli áramlással melegebb levegő érkezik fölénk a magasban, így fokozatosan erősödik a nappali felmelegedés, a jövő hét elején már 20 fok közelébe melegedhet a levegő. Az éjszakák kezdetben még fagyosak lesznek, majd fokozatosan gyengül a lehűlés. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

vasárnap.jpg

Vasárnap: többnyire gyengén felhős, napos idő várható, csak néhol lehetnek tartósan felhős időszakok. A délkeleti szél kissé megélénkül. A nappali hőmérsékletek általában 14-16 fok között alakulnak, de a felhős tájakon ennél hűvösebb lesz. Késő estére 7-9 fok közé hűl a levegő. 

hétfő.jpg

Hétfő: változóan felhős idő várható több-kevesebb napsütéssel, csak kisebb körzetekben marad meg tartósabban a rétegfelhőzet. A délnyugati szél kissé megélénkül. A hajnali órákra 0,+4 fok közé hűl a levegő, többfelé lehet gyenge fagy. Éjszaka köd is képződhet. A nappali hőmérsékletek általában 15-17 fok között alakulnak, de a felhős tájakon ennél hűvösebb lesz. 

kedd.jpg

Kedd: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. A délnyugati szél megélénkül. A hajnali órákra 2-4 fok közé hűl a levegő, többfelé képződhet köd. A nappali hőmérsékletek 16-18 fok között alakulnak, a magasabb értékeket a naposabb tájakon mérhetjük. 

egyhetes.jpg

Távolabbi kilátások: a jövő hét csütörtökig tovább melegszik az idő, egyre többfelé 20 fok köré emelkedik a hőmérséklet. Pénteken azonban már egy újabb ciklon éri el hazánkat, így csapadékosabbra, hűvösebbre fordul az idő.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: napos, enyhe, száraz, időjárás