Hétfőn és kedden még anticiklonális hatások alakítják időjárásunkat, azaz folytatódik a többnyire napos, száraz idő, jelentősebb felhőzet növekedés majd kedd estétől várható. Marad a déli áramlat felettünk, a hőmérsékletek több fokkal az ilyenkor szokásos felett alakulnak.

Szerdától azonban egyre inkább egy mediterrán ciklon hatása alá kerülünk. Nagy nedvességtartalmú levegő érkezik fölénk ezért tovább vastagszik a felhőzet és egyre többfelé várható eső, zápor. Helyenként jelentős mennyiségű eső is hullhat, a várható csapadék területi eloszlása azonban még bizonytalan. Lehűlés kezdődik, a nappali hőmérsékletek már többnyire 20 fok alatt alakulnak.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Hétfő: napos, száraz idő várható, csak kevés fátyolfelhő jelenik meg az égen. A délnyugati szél megélénkül. A nappali hőmérsékletek 24-26 fok között alakulnak. Késő estére 17-19 fok közé hűl a levegő.

Kedd: napközben még többnyire gyengén felhős, napos idő várható, erősebb felhősödés majd az esti óráktól kezdődhet. A délnyugati szél megerősödik. A hajnali órákra 11-13 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 24-26 fok között alakulnak.

Szerda: erősen felhős, vagy borult idő várható, többfelé esővel, záporral. A délkeletire forduló szél megerősödik. A hajnali hőmérsékletek 12-14 fok között alakulnak. A délutáni órákra 15-18 fok közé enyhül a levegő.

Távolabbi kilátások: péntek estig a vendégünk marad a ciklon, így jelentős javulásra nem számíthatunk, marad a borongós, esős, az átlagosnál hűvösebb idő. A hétvégén azonban már csökkenhet a csapadékhajlam.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: szél, enyhülés, front, zápor, ősz, lehűlés, zivatar, csapadék, időjárás