A hónap során kisebb lehűlések, illetve átmeneti jelentős enyhülések váltogatják egymást. Összességében az átlagosnál kevesebb csapadék valószínű, így legfeljebb kisebb körzetekben enyhülhet az aszály.

Európa időjárását a következő időszakban két jelentős légköri képződmény, a Brit-szigetek feletti ciklon, illetve az Északkelet-Európa felett kialakult anticiklon határozza meg. A kontinens nyugati és északi tájain a Brit ciklon hatására változékony, csapadékos az idő, ezzel szemben északkeleten csendes, száraz, frontmentes időjárás uralkodik.

A Kárpát-medence a két légköri képződmény között helyezkedik el. Ezek áramlási rendszerében időnként hűvösebb, nedvesebb, illetve szárazabb, melegebb léghullámok áramlanak fölénk. Az északnyugat felől érkező frontok nem hoznak magukkal komolyabb lehűlést, legfeljebb néhány fokkal esik vissza a hőmérséklet, ugyanakkor a délkeleti áramlások alkalmával az átlagos fölé melegedhet a levegő. A hideg és melegfrontok tehát viszonylag gyakran váltogatják majd egymást.

A felettünk hullámzó hidegfrontok, illetve a közelünkben kialakuló mediterrán ciklonok kisebb, nagyobb esőket is okozhatnak, a hónap során azonban összességében az átlagosnál kevesebb csapadék hullhat.  

1. Ábra: a CFS modell hőmérsékleti anomália előrejelzése októberre. 

2. Ábra: a CFS modell csapadék anomália előrejelzése októberre.

3. Ábra: Európa északnyugati, északi tájain ciklonok okoznak változékony, csapadékos időt, ugyanakkor tőlünk északkeletre anticiklonális hatások érvényesülnek, többnyire napos, száraz az idő. Az északnyugati ciklonok hidegfrontjai időnként hazánk felett is áthaladnak, de ezek komolyabb lehűlést nem okoznak. A fent említett nyomáseloszlások miatt északi, északkeleti áramlás egyelőre nem tud kialakulni felettünk. 

4. Ábra: az átmeneti lehűlés után még a hónap első napjaiban újabb felmelegedés kezdődik. 

Megjegyzés: az anomália előrejelzés megmutatja, hogy egy adott időszak időjárása mennyiben térhet majd el a sokéves átlagtól. A pozitív anomáliás, azaz összességében az átlagosnál enyhébb hónap nem jelenti azt, hogy az adott időszakban nem fordulhat elő átlag alatti hőmérséklet. A hosszútávú előrejelzés a szokásosnál bizonytalanabb, ezért csak jelzésértékű.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: jégeső, csapadék, felhőszakadás, zivatar, ősz, szél, front, eső, zápor, időjárás