Az igazi nyár órái már megvannak számlálva, hétfőtől ugyanis tartósabb északnyugati áramlás alakul ki felettünk, amellyel több hullámban hűvösebb, változó nedvességtartalmú levegő érkezik fölénk. 
Hétfőn egy hullámzó hidegfront éri el hazánkat, így labilissá válik a légkör, növekszik a zápor, zivatarhajlam. Lehűlés kezdődik, a délutáni hőmérsékletek már a 25 fokot sem érik el. Kedden is folytatódik a változékony idő, elszórtan továbbra is előfordulhatnak záporok.  

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

vasárnap (1).jpg

Vasárnap: a napsütés mellett időnként megnövekedhet a fátyolfelhőzet, de csapadék nem várható. A délkeleti szél megélénkül. A nappali hőmérsékletek 29-31 fok között alakulnak. Késő estére 22-24 fok közé hűl a levegő. 

hétfő.jpg

Hétfő: gyakran lesz erősen gomolyfelhős az ég, emellett azonban több-kevesebb napsütés is lehet. Szórványosan várható zápor, zivatar. Az északnyugatira forduló szél megerősödik. Hajnalra 16-18 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 22-24 fok között alakulnak. 

kedd.jpg

Kedd: napos és erősen gomolyfelhős időszakok váltakoznak, elszórtan futó záporok is kialakulhatnak. Az északnyugati szél megerősödik. A hajnali hőmérsékletek 14-16 fok között alakulnak. A délutáni órákra 22-24 fok közé melegszik a levegő. 

egyhetes.jpg

Távolabbi kilátások: a jövő hét végéig változékony, az átlagosnál hűvösebb idő várható. Újabb frontok érik el térségünket, főleg szerdán, illetve pénteken fordulhat elő eső, zápor.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: napos, kánikula, lehűlés, időjárás