A hosszútávú anomália előrejelzések szerint a nyár utolsó hónapja összességében átlagos hőmérsékletű, vagy annál kissé melegebb lehet. 
A forró és a hűvösebb légtömeg határán lehetünk, ami az eddigieknél  változékonyabb időt sejtet. 

A következő időszakban is viszonylag nagy lesz a hőmérsékleti kontraszt Európa felett. A kontinens déli, délkeleti tájain felhalmozódott nagy mennyiségű, forró légtömeg továbbra is tartja magát, egyelőre csak átmenetileg húzódik vissza Afrika felé. Európa északi, északnyugati, illetve nyugati területein ciklonok és azok frontjai okoznak változékonyabb, az átlagosnál hűvösebb időt.

A Kárpát-medence és környéke időjárását  többnyire a meleg levegő határozza meg, azonban a  nyugati hűvösebb légtömeg is viszonylag közel lesz hozzánk, így gyakran érkezhetnek frissítő hidegfrontok. A néhány napos kánikulai időszakokat változékonyabb, záporokkal, zivatarokkal tarkított, kevésbé meleg periódusok váltják fel. A várható csapadék mennyisége végig szeszéyes területi eloszlást mutathat majd, így egyes területeken enyhül, más helyeken pedig fokozódik az aszály.

Megjegyzés: az anomália előrejelzés megmutatja, hogy egy adott időszak időjárása mennyiben térhet majd el a sokéves átlagtól. Az összességében az átlagos hónap nem jelenti azt, hogy az adott időszakban nem fordulhat elő átlag alatti, vagy feletti hőmérséklet. A hosszútávú előrejelzés a szokásosnál bizonytalanabb, ezért csak jelzésértékű.

1.jpg

1. Ábra: az ECMWF modell hőmérsékleti anomália előrejelzése augusztusra. 

2.jpg

2. Ábra: az ECMWF modell csapadék anomália előrejelzése augusztusra. 

3.jpg

3. Ábra: jelentős hőmérsékleti kontraszt: Európa déli és középső tájain egyelőre marad a forró légtömeg, ugyanakkor nem is olyan messze tőlünk nyugatra kiterjedtebb, hűvös légtömeg helyezkedik el. 

4.jpg

4. Ábra: a hűvösebb légtömeg többször is megközelítheti a Kárpát-medence térségét, így tartósabb hőség a következő egy-két hétben nem valószínű. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: hosszútávú, augusztus, előrejelzés, időjárás