Pénteken már a légörvény hatása alá kerülünk, napközben erősebben megnövekszik a gomolyfelhőzet és a délutáni, esti óráktól egyre többfelé várható zápor, zivatar. Helyenként heves zivatar is előfordulhat felhőszakadás, jégeső kíséretében. A hőmérsékletek továbbra is 30 fok közelében alakulnak.

A hétvégén nedves, labilis levegő alakítja időjárásunkat, így többnyire a felhőké lesz a főszerep és többfelé várható újabb zápor, zivatar, felhőszakadás, sőt helyenként tartósabb eső sem kizárt. A várható csapadék mennyisége azonban szeszélyes területi eloszlást mutathat majd. Kisebb körzetek akár szárazon is maradhatnak, máshol pedig összességében akár egy havi csapadék is leeshet. A csapadékhullásban hosszabb szünetek is lehetnek.

Tovább mérséklődik a nappali felmelegedés, a hőmérsékletek már 30 fok alatt, sőt a csapadékos helyeken 25 fok körül alakulnak. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Péntek: a napsütés mellett már erősebben is megnövekszik a gomolyfelhőzet és a délutáni, esti óráktól többfelé valószínű zápor, zivatar. Felhőszakadás, jégeső is előfordulhat. Az északi szél megerősödik. A nappali hőmérsékletek 29-31 fok között alakulnak. Késő estére 22-24 fok közé hűl a levegő.

Szombat: gyakran lesz erősen felhős az ég, legfeljebb rövid napos időszakok lehetnek. Összességében többfelé várható eső, zápor, zivatar. Helyenként felhőszakadás is előfordulhat. Az északi szél megerősödik, zivatarban viharossá fokozódik. A hajnali hőmérsékletek 18-20 fok között alakulnak. A délutáni órákra 24-26 fok közé melegszik a levegő, de a tartósan borult, csapadékos tájakon ennél hűvösebb lesz.

Vasárnap: gyakran lesz erősen felhős az ég, legfeljebb rövid napos időszakok fordulhatnak elő. Többfelé valószínű eső, zápor, zivatar. Az északi szél megerősödik, zivatarban átmenetileg viharossá fokozódik. Hajnalra 17-19 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 26-28 fok között alakulnak, de a tartósan borult, esős helyeken ennél hűvösebb lesz.

Távolabbi kilátások: a jövő hét első napjaiban távolodik a légörvény, fokozatosan csökken a csapadékhajlam. Ezt követően is marad az északi áramlás, így egyelőre nem tér vissza hőség.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: felhőszakadás, kánikula, forróság, jégeső, szél, front, hőség, csapadék, zápor, zivatar, eső, időjárás