A következő napokban anticiklonális hatások alakítják időjárásunkat, a jelentős változást okozó frontok egyelőre elkerülik térségünket. Csütörtökig változóan gomolyfelhős, többnyire napos idő várható, zápor, zivatar legfeljebb elvétve fordulhat elő. Déli áramlással afrikai eredetű, meleg léghullámok érkeznek fölénk, így tovább erősödik a nappali felmelegedés, kedden 40 fok közelébe, míg szerdán 35 fok köré emelkedik a hőmérséklet. Csütörtökön még alig érezhetően de már enyhül a nagy meleg.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Kedd: többnyire napos idő várható, legfeljebb néhol növekedhet meg átmenetileg a gomolyfelhőzet. A délkeleti szél megélénkül. A nappali hőmérsékletek 36-38 fok között alakulnak. Késő estére 30-32 fok közé hűl a levegő.

null

Szerda: napos és gomolyfelhős időszakok váltakoznak, elszórtan előfordulhat zápor, zivatar. A délnyugati szél megélénkül. A hajnali hőmérsékletek 20-22 fok között alakulnak. A délutáni órákra 33-35 fok közé melegszik a levegő.

null

Csütörtök: többnyire a napsütésé lesz a főszerep, átmenetileg azonban megnövekedhet a gomolyfelhőzet. A délnyugati szél megélénkül. Hajnalra 16-18 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 29-31 fok között alakulnak.

null

Távolabbi kilátások: péntektől északi áramlás alakul ki felettünk, amellyel több hullámban enyhébb, nedvesebb levegő érkezik fölénk. Változékony, gyakori záporral, zivatarral tarkított mérsékelten meleg időszak kezdődik.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: kaposvár, somogy megye, időjárás