Szombat estig még meleg, kissé nedves, labilis levegő alakítja időjárásunkat, így folytatódik a fülledt idő. Eleinte csak elszórtan, majd az időszak végén egy közelgő hidegfront hatására már valamivel többfelé várható zápor, zivatar. Hosszabb-rövidebb napos időszakokra azonban minden nap számíthatunk, a nappali hőmérsékletek pedig általában 28 fok körül alakulnak.

Vasárnap már a gyenge hidegfront alakítja időjárásunkat. A nap elején még előfordulhat zápor, zivatar, majd csökken a csapadékhajlam, ismét naposra fordul az idő. A front mögött frissebb levegő érkezik fölénk, így néhány fokkal mérséklődik a nappali felmelegedés.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Péntek: változóan gomolyfelhős, napos idő várható, elszórtan kialakulhat zápor, vagy zivatar. Az északkeleti szél időnként megélénkül. A nappali hőmérsékletek 26-28 fok között alakulnak. Késő estére 22-24 fok közé hűl a levegő.

null

Szombat: a napsütés mellett időnként erősebben megnövekszik a felhőzet és eleinte csak elszórtan, majd a késő esti, éjszakai órákban már többfelé valószínű zápor, zivatar. Az északi szél élénk, zivatar környezetében átmenetileg viharos lesz. A hajnali hőmérsékletek 16-18 fok között alakulnak. Délutánra 26-28 fok közé melegszik a levegő.

null

Vasárnap: eleinte még előfordulhat zápor, zivatar, majd napközben csökken a csapadékhajlam, egyre inkább a napsütésé lesz a főszerep. Az északnyugatira forduló szél megerősödik, néhol viharossá fokozódik. A hajnali órákra 16-18 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 24-26 fok között alakulnak.

null

Távolabbi kilátások: a jövő hét elején folytatódik a kellemes hőmérsékletű idő, majd ezt követően jelentős felmelegedés kezdődik, beköszönt a kánikula.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: somogy megye, időjárás, kaposvár