A hétvégén már egy frontrendszer éri el térségünket, így ismét változékonyabbra fordul időjárásunk. Továbbra is meleg, de már nedvesebb, labilis levegő érkezik fölénk. A napsütés mellett gyakrabban növekszik meg a gomolyfelhőzet és főleg vasárnap záporok, zivatarok is kialakulhatnak. Folytatódik az átlagosnak megfelelő hőmérsékletű meleg idő, a csapadékgócok környezetében azonban átmenetileg visszahűl a levegő. 
Hétfőn már ismét szárazabb, stabilabb levegő érkezik fölénk, így várhatóan csökken a csapadékhajlam. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

szombat.jpg

Szombat: változóan gomolyfelhős idő várható több-kevesebb napsütéssel. Az esti, késő esti óráktól elszórtan már előfordulhat zápor, zivatar. A délkeleti szél megélénkül. A nappali hőmérsékletek 26-28 fok között alakulnak. Késő estére 20-22 fok közé hűl a levegő. 

vasárnap.jpg

Vasárnap: gyakrabban lesz erősen felhős az ég, kevés napsütés azonban előfordulhat. Többfelé várható zápor, zivatar. A változó irányú szél élénk, zivatar környezetében viharos lesz. A hajnali órákra 14-16 fok közé hűl a levegő. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 24-26 fok között alakulnak, de a csapadék környezetében több fokot is visszahűl a levegő. 

hétfő.jpg

Hétfő: változóan felhős idő várható hosszabb-rövidebb napos időszakokkal. Náhol előfordulhat zápor, zivatar. Az északkeleti szél megélénkül, helyenként megerősödik. A hajnali órákra 14-16 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 25-27 fok között alakulnak. 

egyhetes.jpg

Távolabbi kilátások: a jövő hét nagy részében is folytatódik a nyári idő, a nappali hőmérsékletek kevéssel 25 fok felett alakulnak. Napos és gomolyfelhős időszakok váltakoznak és elszórtan záporok, zivatarok is előfordulhatnak. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: felhős, zápor, meleg, zivatar, időjárás