A következő napokban egy hullámzó hidegfront alakítja időjárásunkat, emiatt meglehetősen változékony, időnként csapadékos idő várható. Főleg vasárnap várható többfelé csapadék, de szórványosan hétfőn is előfordulhat eső, zápor. Az éjszakák enyhék lesznek, a nappali hőmérsékletek azonban az átlagos alatt, többnyire a 15-21 fok között alakulnak. Az alacsonyabb értékeket a csapadékos helyeken, illetve időszakokban mérhetjük.

Kedden egy közelgő újabb hidegfront előterében melegebb levegő érkezik fölénk, így átmenetileg erősödik a nappali felmelegedés. Ezzel együtt azonban labilissá válik a légkör, növekszik a zivatarhajlam.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Vasárnap: többnyire erősen felhős, vagy borult idő várható, csak néhol süthet ki rövid időre a nap. Összességében többfelé várható eső, zápor. Az északnyugati szél megerősödik. A nappali hőmérsékletek 16-19 fok között alakulnak, a magasabb értékeket az átmenetileg gyengén felhős tájakon mérhetjük. Késő estére 12-14 fok közé hűl a levegő.

Hétfő: gyakran lesz erősen felhős az ég, legfeljebb rövid időre süthet ki a nap. Szórványosan várható eső, zápor. A délkeleti szél megerősödhet. A hajnali órákra 10-12 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek általában 18-20 fok között alakulnak, de a csapadékos helyeken ennél hűvösebb lesz.

Kedd: a változóan, gyakran erősen gomolyfelhős ég mellett több-kevesebb napsütés is lehet. Szórványosan várható zápor, heves zivatar. A délkeleti, majd későbbiekben északnyugati szél megerősödik, zivatar környezetében viharossá fokozódik. A hajnali órákra 12-14 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 22-24 fok között alakulnak.

Távolabbi kilátások: a hét közepétől csökken a csapadékhajlam, nyugodt, viszonylag kellemes idő várható. A jövő hét végén azonban nagy valószínűséggel egy újabb frontrendszer éri el hazánkat.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: változékony, enyhülés, tavasz, köd, szél, havas, felhő, eső, lehűlés, , zápor, csapadék, zivatar, tél, időjárás