Összességében átlagos hőmérsékletű, átlagosan csapadékos idő valószínű. A hűvös levegő és az afrikai eredetű meleg légtömeg is a közelünkben lesz, így a kora tavasz és az igazi nyár is megmutathatja magát. A következő időszakban még jelentős lehet a hőmérsékleti kontraszt Európa felett, így hazánkban is folytatódhat a változékony, mozgalmas idő.

Rövid ideig tartó ciklon hátoldali hűvös, illetve néhány napos ciklon előoldali meleg áramlások váltogatják egymást. A nyugati ciklonok előoldalán afrikai eredetű meleg levegő éri el térségünket, így időnként már 30 fok közelébe emelkedik a hőmérséklet. A légörvények hátoldalára kerülve azonban újabb hidegfrontok szakítják meg a meleg időt, ilyenkor átmenetileg az átlagos alá eshet vissza a hőmérséklet. A hűvösebb periódusokban helyenként még mindig előfordulhat gyenge éjszakai fagy. A felettünk behullámzó hidegfrontok akár hevesebb zivatarokat, felhőszakadásokat is okozhatnak, a lehulló csapadék mennyisége azonban végig szeszélyes területi eloszlást mutat majd.

Megjegyzés: az anomália előrejelzés megmutatja, hogy egy adott időszak időjárása mennyiben térhet majd el a sokéves átlagtól. Az összességében átlagos hőmérsékletű hónap nem jelenti azt, hogy az adott időszakban nem fordulhat elő átlag alatti, vagy feletti hőmérséklet. A hosszútávú előrejelzés a szokásosnál bizonytalanabb, ezért csak jelzésértékű.

null

1. Ábra: a CFS modell hőmérsékleti anomália előrejelzése májusra.

null

2. Ábra: a CFS modell csapadék anomália előrejelzése májusra.

null

3. Ábra: jelentős a hőmérsékleti kontraszt Európa felett. A Kárpát-medence felett már többnyire a déli, meleg áramlások uralkodhatnak, de a hűvös légtömeg is a közelünkben lesz, így átmeneti lehűlések is előfordulhatnak majd.

null

4. Ábra: Európa nyugati, északnyugati tájain a következő időszakban tartósabbá válhat a ciklon képződés. A ciklonok előoldalán déli áramlással meleg léghullámok érkeznek hazánk fölé.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: május, kaposvár, somogy megye, időjárás