A tartósabb esőket okozó ciklon távolodik térségünkből, mögötte pedig már valamivel enyhébb, de labilis légtömeg érkezik fölénk. Kedden és szerdán már egyre többfelé felszakad a zárt felhőzet, kevés napsütés is lehet, emellett azonban erősebb gomolyfelhő képződés várható és szórványosan záporok, zivatarok is kialakulhatnak. A nappali hőmérsékletek már kevéssel 15 fok felett alakulnak. 

Csütörtök napközben ugyanakkor már egy újabb hidegfront éri el hazánkat, ennek hatására erősen megnövekszik a felhőzet és egyre nagyobb területen várható eső, zápor. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

null

Kedd: a változóan, gyakran erősen gomolyfelhős ég mellett több-kevesebb napsütés is lehet. Többfelé valószínű zápor, zivatar. Az északnyugati szél megerősödik. A nappali hőmérsékletek 13-15 fok között alakulnak. Késő estére 7-9 fok közé hűl a levegő. 

null

Szerda: gyakran lesz erősen gomolyfelhős az ég, emellett azonban több-kevesebb napsütés is lehet. Szórványosan várható zápor, zivatar. A délnyugati szél megerősödik, néhol viharossá fokozódik. A hajnali órákra 3-5 fok közé hűl  a levegő. A nappali hőmérsékletek 16-18 fok között alakulnak. 

null

Csütörtök: napközben egyre több, illetve vastagabb felhőzet érkezik fölénk és a délutáni órákban már eső, zápor, zivatar is előfordulhat. Az északnyugatira forduló szél megerősödik. A hajnali órákra 5-7 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 15-18 fok között alakulnak, a magasabb értékek még a front érkezése előtt állnak be. 

null

Távolabbi kilátások: péntektől néhány fokkal mérséklődik a nappali felmelegedés, illetve szombat hajnalban a derült, szélvédett helyeken gyenge fagy is lehet. Számottevő csapadék már nem várható és a jelenlegi számítások szerint a jövő hét elején ismét melegszik az idő. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: somogy megye, időjárás, kaposvár