A hosszan tartó meleg, száraz időt okozó stabil anticiklon lassan gyengül felettünk, ennek hatására már a változást okozó frontok is megközelítik térségünket. Szerdán azonban még marad a nagyrészt napos, száraz idő, a nappali hőmérsékletek továbbra is 30 fok közelében alakulnak.

Csütörtökön is folytatódik az átlagosnál melegebb idő, de ekkor már egy hidegfront éri el hazánkat, így fokozatosan megnövekszik a felhőzet és szórványosan zápor, zivatar is előfordulhat.

Péntekre megérkezik fölénk a hűvösebb levegő, napközben már 20-22 fok közötti hőmérsékletek várhatók. A front mögött ismét szárazabb levegő áramlik fölénk, ennek hatására egyre többfelé felszakadozik a felhőzet.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Szerda: többnyire napos idő várható, helyenként azonban megnövekedhet a fátyolfelhőzet. A délkeleti szél megélénkül. A nappali hőmérsékletek 28-30 fok között alakulnak. Késő estére 20-23 fok közé hűl a levegő.

null

Csütörtök: napközben egyre többfelé megnövekszik a felhőzet és a délutáni, esti órákban már szórványosan zápor, zivatar is előfordulhat. Az északira forduló szél megerősödik. A hajnali hőmérsékletek 13-16 fok között alakulnak. A kora délutáni órákra még 27-29 fok közé melegszik a levegő.

null

Péntek: eleinte még kialakulhat egy-egy zápor, majd napközben felszakadozik a felhőzet, naposra fordul az idő. Az északi szél élénk, néhol erős lesz. A hajnali hőmérsékletek 10-12 fok között alakulnak. A délutáni órákra 20-22 fok közé melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: a hétvégén már nyugalomba jut felettünk a hidegfront, napos, száraz időre számíthatunk. Délkeletire fordul felettünk az áramlás amellyel ismét melegebb léghullámok érkeznek fölénk. Az éjszakák ugyan csípősek lesznek, napközben azonban már 25 fok közelébe melegszik a levegő.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: kaposvár, somogy megye, időjárás