Egy ciklon áramlási rendszerében ma nedvesebb levegő érkezik fölénk, így ismét változékonyabbra, csapadékosabbra fordul időjárásunk. A délutáni órákra már mindenhol megvastagszik a felhőzet és észak felől egyre többfelé ered el az eső. Az eddigieknél is hűvösebb levegő érkezik fölénk, így tovább mérséklődik a nappali felmelegedés, lesznek helyek ahol nem lesz melegebb 14-15 foknál. 

Holnaptól már kissé szárazabb levegő áramlik fölénk, így fokozatosan csökken a csapadékhajlam, a tartósabb esőket záporok válthatják fel és a felhők között már ismét előbukkanhat a nap. Továbbra is marad az északi áramlás felettünk, de a kevesebb csapadék miatt a délutáni órákban már ismét 20 fok közelébe emelkedik a hőmérséklet. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

vasárnap.jpg

Vasárnap: eleinte még előfordulhatnak gyengén felhős tájak, majd napközben beborul az ég és egyre többfelé várható eső, zápor. Az északi, északnyugati szél megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 14-16 fok között alakulnak. Késő estére 10-12 fok közé hűl a levegő. 

hétfő.jpg

Hétfő: eleinte még többfelé várható újabb eső, majd napközben fokozatosan csökken a csapadékhajlam, de záporok szórványosan még továbbra is előfordulhatnak. Az északi, északnyugati szél erős lesz. A hajnali hőmérsékletek 10-12 fok között alakulnak. A délutáni órákra 18-20 fok közé melegszik a levegő. 

kedd.jpg

Kedd: a változóan, időnként erősen gomolyfelhős ég mellett már napos időszakok is lesznek. Elszórtan kialakulhat zápor, vagy gyenge zivatar. Az északi szél erős marad. A hajnali órákra 10-12 fok közé hűl a levegő. A délutáni maximum hőmérsékletek 20-22 fok között alakulnak. 

egyhetes.jpg

Távolabbi kilátások: a jövő hét második felében már délire fordul felettünk az áramlás amellyel egyre melegebb, többnyire száraz levegő érkezik fölénk. A hétvégére azonban újabb hidegfront érkezhet. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: felhős, hűvös, eső, zápor, időjárás