A hidegfront betörése után Balatonőszödön 109, Balatonmáriafürdőn 107, Fonyódon 100 kilométer per órás erősségű szelet mértek kedden, és az északi-északnyugati szél méteres hullámokat korbácsolt a Balaton déli partvonalánál - tájékoztatta Horváth Ákos, a siófoki obszervatórium vezetője az MTI-t.

A meteorológus kifejtette, az országba betörő nagyon gyors mozgású hidegfront és a mögötte viharos erősségű széllel érkező hideg levegő "telibe kapta" a Bakony-Balaton térségét. A front előtt torlódó levegőben egy-egy zivatar is kialakult.

A legerősebb széllökések több helyen is meghaladták a 100 kilométer per órás sebességet a térségben. A legerősebb, 124 kilométer per órás erősségű széllökést a fővárosban mérték ezen a napon, a János-hegyen - jegyezte meg a szakember.

Az esti óráktól várhatóan mérséklődik a szél az üdülőrégióban, de továbbra is lesznek viharos széllökések. Szerdán napközben ismét viharos, 90 kilométer per órát meghaladó sebességű széllökésekre kell számítani, amelyek estére mérséklődnek - mondta Horváth Ákos.

Borítókép: illusztráció

Címkék: szél, hidegfront, balaton, időjárás