Eleinte enyhe levegő alakítja időjárásunkat, így folytatódik a januárhoz képest kellemes idő, a nappali hőmérsékletek jóval az átlag felett, a déli tájakon 10 fok közelében alakulnak. A következő napokban azonban egy anticiklon erősödik meg felettünk, így a szélcsendes, eseménytelen idő miatt ismét fokozódik a ködhajlam, hétfőtől bezárul felettünk a hidegpárna. 

Vasárnap még számíthatunk több-kevesebb napsütésre, még csak kisebb körzetekben maradhat meg tartósabban a köd, majd a jövő hét elején már borongós, párás, többfelé tartósan ködös időre számíthatunk. Jelentősen mérséklődik a nappali felmelegedés, helyenként már napközben is fagypont közelében alakul a hőmérséklet.  

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

szombat.jpg

Szombat: változóan fátyolfelhős, napos idő várható, néhol azonban tartósan ködös, ködfelhős időszakok is lehetnek. Az északnyugati szél élénk, helyenként erős lesz. A nappali hőmérsékletek többnyire 6-8 fok között alakulnak, de a tartósan napos déli tájakon 10 fok is lehet. Késő estére 1-3 fok közé hűl a levegő. 

vasárnap.jpg

Vasárnap: a változóan, időnként erősen fátyolfelhős ég mellett több-kevesebb napsütés is lehet, helyenként azonban már tartósan ködös, rétegfelhős időszakok is előfordulhatnak. A déli, délkeleti szél gyenge lesz. A hajnali órákra -3,-1 fok közé hűl a levegő, többfelé képződhet köd. A legmagasabb nappali hőmérsékletek többnyire 4-6 fok között alakulnak, de a borongós helyeken ennél hidegebb idő várható. 

hétfő.jpg

Hétfő: többnyire borult idő várható, legfeljebb néhol süthet ki rövid időre a nap. Tartósan ködös időszakok is előfordulhatnak. A délkeleti szél kissé megélénkül. A hajnali órákra -4,-2 fok közé hűl a levegő, sokfelé képződhet sűrű zúzmarás köd. A kora délutáni órákban szeszélyes területi eloszlásban -1,+2 fok közötti maximum hőmérsékletek várhatók. 

egyhetes.jpg

Távolabbi kilátások: a jövő hét második féléig valószínűleg kitart majd a ködös hidegpárna, legfeljebb néhol fordulhat elő átmeneti felszakadozás. A hőmérsékletek az átlagosnak megfelelően alakulnak.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: száraz, enyhe, meleg, időjárás